Партийните субсидии са най-голямата кражба на прехода!

Всички искат намаляване на държавната помощ, ама никой не ги гласува в зала!Така има пари и за влогове, и за лихви, за бронирани партийни автомобили, та дори и за Варадеро!

Няма български политик, който доброволно да се откаже сам от парите си. Странно е, че всички големи партии са постигнали железен консесус за размера на партийната субсидия през годините.

Чуват се отделни гласове да се сложи таван на хранилката на партийния елит, но засега те са по скоро популистки, а вероятността да се намали размера на държавната субсидия и идеята да бъде прегърната и преглътната от останалите политически сили в парламента е много малка. Едва ли има нормално същество, което само да отсече или изтъни клона, на който седи. От години не е тайна, че мижави партии, които не могат да порескочат 4-процентовата бариера се целят в заветния 1 % , за да докопат субсидията. Такъв е примера с партийната формация "Глас народен", които се превърнаха в шоумени на държавна издръжка. По-паметливите помнят, че по времето, когато управляваше НДСВ, един от мандатоносителите на царската формация – „Партията на българските жени“ на Весела Драганова, закупи хотел близо до Лъвов мост за партийна централа. Тази партия отдавна съществува само на книга, но от хотела вероятно се възползва и печели нейната председателка. Намаляването на партийната субсидия в началото на мандата беше едно от предизборните обещания на ГЕРБ. Днес народните представители от Бойко-Борисовата партия никак не харесват идеята да се намалява държавната помощ и защитават привилегията си с довода, че големите партии имат и големи разходи. Герберите считат, че е по-добре да си на държавната хранилка отколкото да разчиташ на пари под масата или на подаяния от бизнес кръгове. Железни в позицията си да запазят привилегията да смучат от държавния бюджет максимално са и в Движението за права и свободи. Неговите дейци са изцяло "против" идеята. Последователите на Доган признават, че често държавната субсидия се използва като бизнес, от който се възползват няколко човека, но признават, че някои партии участват в изборите, не за да променят политическата система, а за да спечелят държавната помощ, от която се възползват само няколко човека, но пък не искат партията им да се лишава от дотацията.

И патриотите се опитаха да прокарат идеята за намаляване на субсидиите, но идеята им беше отхвърлена от мнозинството. Популистката идея да се сложи таван на държавната субсидия поде и Реформаторския блок през април. Идеята бе партиите да вземат по 11 лв. на глас само за първите 150 000 гласа, а впоследствие да се прилага регресивна схема за финансиране, като на всеки следващи 100 000 гласа субсидията пада с по лев на глас. От "Шоуто на Слави" поискаха гласът да бъде оценен на 1 лв. Лишаването на партиите почти от субсидия е отново чист популизъм. Ако народът гласува да лиши партийните формации от държавна дотация на сцената ще останат само тези партии които са захлебвани само от олигархията и от мафията, за да прокарват само техните интереси. Така в малките партийки, в които има поне тук таме някой честен човек, ще бъдат тотално изолирани от властта.но намаляването трябва да е в рамките на разумното.

Единствено "Българския демократичен център" призоваха субсидията да отива при онези, които реално се занимават с политика и тя да бъде намалена на 5 лева. Толкова струва и един глас в Германия и е редно да изравним стойностите спрямо европейските стандарти.Въпреки, че нямат особено високи шансове да бъдат част от следващия парламент депутатите от групата са категорични, че системата за субсидиране на формациите трябва да се промени и да се сложи край на атрактивния бизнес с партийни субсидии. Да се направи сметка, колко трябват на партия, за да издържа един партиен клуб в областните центрове с по 3-4 чиновника и на тази база дотациите да се намалят на половина.

В момента всяка политическа партия, получила над 1% на парламентарни избори, взима по 11 лв. на глас. За политическите формации държавната хазна отделя 35 млн. лева от бюджета. ГЕРБ получава 12 млн., БСП - 5,7 млн, на ДПС - 5.5 млн. на Реформаторския блок - 3.3млн.лв, на Патриотичния фронт - 2.7 млн., на "България без цензура" - 2.1 млн., на "Атака" - 1.6, и на АБВ - 1.5 млн. лева. Макар и да са извън Народното събрание, субсидия получават и "Движение 21" на Татяна Дончева - 444 хил. лв., и "Глас Народен" на Светослав Витков - 422 хил. лева.

Независимо кой колко се е оплескал в лъжи в предишния мандат големите политически парламентарно представени партии имат привилегията да са на хранилка на държавния бюджет и в следващия изборен цикъл. Затова и с нокти и зъби пазят циничните 11 лева на глас. Законовите текстове за държавните субсидии обединяват всички формации от партийния елит у нас и минават почти в тишина. Някои се опитват да я нарушават с популистки предложения, понеже добре знаят, че никой няма да ги подкрепи. Ако имаше и най-малка опасност да се приеме намаляване на дотациите, нямаше да го внесат. Всички искат намаляване на субсидиите, ама никой не ги гласува в зала! Така има пари и за влогове, и за лихви, за бронирани партийни автомобили, та дори и за Варадеро! Партийните субсидии са най-голямата кражба на прехода - 150 млн за един мандат, която обединява в едно всички партийни формации!

BIG5.BG 

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!