България заплати колониалните задължения чрез държавна помощ към американските централи

Защо американците свалиха Орешарски?
Орешарски  поиска предоговаряне на цените с американските централи и определяне на договорите с американците  като нерегламентирана държавна помощ от ЕК, тъй като създават икономическо предимство за американските производители и нарушават правилата за свободна конкуренция.Тогава  ДКЕВР сезира ЕК за прекомерна държавна помощ за ВЕИ сектора и за неправомерна държавна помощ, касаеща двете централи.
Цялата операция и предоговарянето щеше донесе загуба от 5.4 млрд.лв. на собствениците на американските централи за оставащия период от договора,които милиарди трябваше да останат в България.

В края на по-миналата седмица БЕХ взе от консорциума Ваnса IMI S.p.A. (London Branch, Bank of China Limited - Luxembourg Branch и J.P. Morgan Securities) мостов кредит в размер на 535 млн. евро. Мостовият кредит е със срок от 12 месеца, в рамките на които БЕХ трябва да емитира облигации на международните пазари и да върне на консорциума въпросната сума плюс лихвите. От Министерството на енергетиката съобщиха,че целта е облигационната емисия да се реализира при първа възможност.
Това бе необходимо за да може Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с  двете американски централи ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Точната сума, която НЕК е дължала на двата ТЕЦ-а е 1,149 млрд. лв. - те са изплатени на 100%.
Реално двете централи са получили 786 млн. лева,защото преди това са били приспаднати 364 млн. лв., които дължат за въглища на държавните мини.
По груби сметки с около 6 милиона лева налети от фондациите “Америка за България”, “Отворено общество” на Джордж Сорос и “Фрийдъм хаус” в организации и НПО, управлявани от видни представители на протестите по софийските улици,американците си спестиха и спасиха около 6 милиарда лева.Добре си правят сметките.
Договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от "Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г. в Министерския съвет присъствието на тогавашния премиер Иван Костов - четири дни преди парламентарните избори, които той катастрофално загуби. Договорите са за 15 години и влизат в сила от момента, в който централите заработят.

До 2015 г. „АЕS Гълъбово”, или американската ТЕЦ „Марица изток 1”, продава елекроенергия на НЕК за 190, 73 лв. или над 6 пъти по-скъпо от АЕЦ „Козлодуй”.  „Контурглобал Марица-изток 3” продава електроенергия на НЕК срещу 128,44 лв. Или 4 пъти по-скъпо, отколкото продава АЕЦ „Козлодуй” и два пъти по-скъпо от държавната „Марица изток 2”. НЕК вкарва в микса и от тази електроцентрала два пъти повече електроенергия, незави­симо, че е 4 пъти по-скъпа.
Безкомпромисна е логиката на българските грантовици:
Токът  от американските централи  може да е 6 пъти по-скъп от "руската" АЕЦ Козлодуй, ама си е по-добре с американска, атлантическа, демократична енергия. Не е като да си в зависимост от Русия с някакъв си евтин ток.
Пък и нищо "демократично зелено" да не получаваш.
През април 2015 "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" подписаха с НЕК споразумение за намаляване на цената за разполагаемост на техните мощности съответно с 14 и 17 на сто. Предоговорените тарифи  влизат в сила,когато държавната електрическа компания плати досегашните си задължение към двете електроцентрали.
Държавата се подготвяше за евентуални арбитражни дела с двете т.нар. американски ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" заради дългосрочните договори за изкупуване на тока им. Имаше дори решение  да се наемат за целта адвокатските дружества "Уайт енд Кейс“ и "Арнолд енд Портър", които вече защитават българските интереси по други арбитражни дела, водени срещу страната ни.
От обясненията ставаше ясно, че държавата се готви както да съди двете компании за предоставена неправомерно държавна помощ по дългосрочните договори, така и за развалянето на контрактите. "Защитата на държавата изисква да се изчисли размерът на държавната помощ, която е била предоставена на производителите на електрическа енергия чрез сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Също така следва да се изчислят невъзвръщаемите разходи, които производителите на енергия със сключени договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия биха имали в резултат на прекратяването им, да се преуредят отношенията с онези от тях, с които има сключени такива договори, и да се предвиди механизъм или схема, по която това да стане", пишеше в правителственото прессъобщение през декември 2015 год.

yphalachev.blogspot.com.au 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!