Биохимични различия между расите

Расово смесване

Всеки човек ще признае, че има различни човешки раси. Африканците, европейците и азиатците могат да бъдат разграничени от пръв поглед, защото расите се различават толкова очевидно една от друга .Въпреки, че основно различията се определят по "цвета на кожата," това е един от най-маловажните фактори, по които расите се различават. Въпреки че много от физиологичните различия между расите са добре установени, често са напълно неизвестни на широката общественост. Точно както някога е било общоприето, че расите се различават в интелекта си, така и проучването на физическите различия, някога се е смятало за напълно почтено. Съвременните данни потвърждават много от възгледите на 19-ти век. Най-доброто доказателство предполага, че расите се различават значително в такива неща, като съзряване, размер на мозъка, плътност на костите, податливост към болести, и може би дори и личностни характеристики.

Расите се различават по цвета на кожата, защото имат различни нива на производство на пигмента меланин. Всички раси имат приблизително същия брой на меланоцитите, но се различават по активните клетки, които произвеждат меланин.

Цветът на кожата се явява физиологичен ефект. Светлата кожа поема 3.5 пъти повече ултравиолетова светлина в сравнение с тъмната кожа. Светлата кожа е развита в северните райони от бялата раса, в тялото на която ултравиолетовата светлина конвентира ергостерола във витамин Д.

Има и други расови характеристики, които са развити от расите, като адаптацията към климата например. Много източноевропейски и африкански народи имат издължени крайници и органи, които лесно разсейват топлината. Северните азиатци, от друга страна, са се развили в студен климат. Техните тела са по-набити, имат гъста и тъмна коса, и епикантус, който позволява на азиатците да намаляват отблясъците на снега и леда. Вдлъбнатия нос е по-малко изложен на студ, а фактическата липса на окосмяване по лицето означава, че кондензацията от дъха на човек няма да замрази брадата и лицето му. Всички тези характеристики са най-очевидни при азиатците, които живеят при най-студения климат.

Някои расови различия не са чак толкова лесни за обяснение. Фенилтиокарбамид (ФTК) е химикал, който може да се синтезира в лаборатория. За някои хора, той има силен, горчив вкус, но други не могат да го усетят. Седемдесет процента от австралийските аборигени усещат ФТК, докато при индианците навахо само тринадесет процента. Петдесет процента от белите, и около 38% от японците също успяват да го усетят.

Каквато и да е причината, расите не миришат еднакво. Черните и белите са силни, но имат различни миризми, докато много азиатци нямат миризма. Корейците често нямат мирисни жлези, а японците са много малко. През 19 век японците намират европейците за вонящи, че дори и днес общото японско мнение за западняците е "вонящи на масло."

Спортни лекари са открили, че физическите различия дават предимство на расите в различните спортове. Белите и западните африканци, например, се различават по съотношението на мазнините в тялото, ширината и дебелината на бедрата, по костната плътност, и в пропорциите на бързо и бавно-потрепващите мускули. Дори източните и западните африканци се различават по важни характеристики, които обясняват защо те превъзхождат в някои спортове.

Поради това, че черните имат по-плътни кости е по-малко вероятно да станат шампиони по плуване. Въпреки това, техните кости са по-устойчиви на стареене. След като преминат средата на 30-те години, белите мъже губят около 2,5% от костната си маса годишно. Негрите губят по-малко от 1%. Загубата на костна маса се ускорява значително при условията на безтегловност, така че чернокожите вероятно биха могли да оцелеят по-дълго при пътуване в космоса, в сравнение с белите.

Многократни изследвания са установили, че в сравнение с белите, черните мъже имат в кръвта си по-голямо количество от мъжкия хормон тестостерон. Тестостеронът е пряко свързан с физическата и сексуална агресивност, но също така значително се съчетава и с интелигентността. Мъжете, които са интелигентни, но които имат високи нива на тестостерон е вероятно да бъдат по-успешни, социално и професионално, отколкото интелигентните мъже с ниски нива на тестостерон. Мъжете, които са по-слабо интелигентни, но които имат високи нива на тестостерон е по-вероятно да станат престъпници, отколкото неинтелигентните мъже с ниско ниво на тестостерон. Високи нива на престъпност сред чернокожите са в съответствие с ниската интелигентност и високите нива на тестостерон.

Черепите на австралийските аборигени имат характеристики, които не се срещат при другите раси, но са често срещани при фосилите на Хомо еректус. Костите на черепа са 2 пъти по-дебели от тези при всяка друга раса (10 мм срещу 5 мм), като черепът има тежки фронтални и париетални билни линии, типични за питекантропа Зъбите и долната челюст на аборигените са по-големи от тези при другите раси, и по-близки до тези на нашите отдалечени предци. Надочничните дъги са силно изразени. Тези специфични черти аборигените са наследили от "Денисовия" човек.

Малко известно е, че при африканците еднояйчните близнаци, са два пъти по-често срещани в сравнение с европейците, при които от своя страна имат два пъти по-голяма честота в сравнение с азиатците. При някои африкански популации се раждат еднояйчни близнаци седем пъти по-често, колкото при белите. Черните имат също по-кратък период на бременност, отколкото белите или азиатците. До 39 седмица, 51% от черните бебета вече са били родени, докато при белите само 33%. До 40-та седмица, цифрите са съответно 70% и 55%. Късата бременност изглежда е характеристика на чернокожите, която не зависи от социалния статус или достъпа до медицински услуги.

Проф. Дж. Филип Ръштън от Университета на Западно Онтарио, съобщава, че бързото развитие на чернокожите продължава и след раждането. Много африкански и афро-американски новородени могат да държат главите си изправени, докато белите и азиатските новородени почти никога не могат. Средната възраст, на която чернокожите деца прохождат е 11 месеца, в сравнение с 12 месеца за белите и 13 месеца за азиатците.

Проф. Ръштън е установил, че чернокожите достигат полова зрялост по-рано от белите. До 12 годишна възраст, 19% от чернокожите момичета имат пълното развитие на гърдите и пубиса, докато при белите момичета само 2%. При афро-американските жени менструацията започва в по-ранна възраст, отколкото при белите жени. Те имат първи сексуален контакт средно с две години по-рано от белите момичета.

Въпреки че отдавна е предмет на спекулации, между расите има различия и в размера на техните полови органи. Най-добрите данни изглежда, са били събрани през 1979 г. от Гебхард и Джонсън. Те са установили, че популярните митове са правилни: чернокожите мъже са по-надарени от белите. В обширни интервюта, те също така установяват, че черните мъже са по-сдържани от белите в желанието си да прелюбодействат. При негрите вероятността от посещаване на проститутки, както и броя на сексуалните партньори е по-нисък.

Донякъде съпоставими различия са били открити и между белите и азиатците. Например датчаните имат тестиси, които са пропорционално два пъти по-големи от тези при китайците. Белите също произвеждат два пъти повече сперматозоиди на ден от азиатците.

Ранното съзряване и ранната сексуална активност сред чернокожите могат да имат биологична цена. В Съединените щати чернокожите умират средно 6 години по-рано от белите. Най-вероятно чернокожите имат естествено по-кратка продължителност на живота.

Алкохолизмът изглежда се проявява с различни темпове при различните раси. Азиатците (и американските индианци, с които те са свързани) реагират по-силно към алкохола, отколкото белите. Повече азиатци проявят алергична реакция към алкохола и затова не пият, а много от американските индианци, изглежда имат биологично предразположениост към алкохолизъм. Сред народите има и по патологични случаи. Например 100 % от американските индианци, и почти всички китайци имат липса на ензима лактоза, и затова не могат да пият мляко. По ирония на съдбата, същия проблем имат и 2/3 от сицилианците, като и те също имат проблеми с млякото. Друга разлика е възприятието за натриев бензоат, за европейците той е кисел, а пък азиатците го намират за безвкусен.

Районите в света с най-голям недостиг на лактоза сред населението

Карта.1 Районите в света с най-голям недостиг на лактоза сред населението

Любопитно е, че азиатците два пъти по-често страдат от морска болест в сравнение с белите.

Добре известно, е че само черните страдат от сърповидно-клетъчна анемия, състояние, което помага на тялото да устои на маларията, и следователно е от полза в африканската джунгла.

Повечето от известните медицински разлики, обаче поставят чернокожите в неблагоприятно положение. При черните жени има два пъти по-голяма вероятност да получат удар в сравнение с белите жени, като и вредните последствия са по-тежки. Черните бебета са три до четири пъти по-склонни да имат опасно поднормено тегло. Това може да се дължи на лошата диета, бедното общо здравословно състояние, или оскъдните медицински грижи, но някои проучвания показват, че дори и когато тези фактори са изравнени, черните бебета са по-склонни към поднормено тегло.

Бъбречните заболявания са осемнадесет пъти по-често срещани сред чернокожите, отколкото сред белите. Ако не се лекува, СПИН убива чернокожите по-бързо, отколкото го прави при белите или латиноамериканците, като черните не реагират така добре на лекарството AZT, както и пациенти от други раси. Глаукомата удря черните пет пъти по-често, отколкото го прави при белите. 

В сравнение с белите, при черните е два пъти по-вероятно да има високо кръвно налягане, както и от пет до седем пъти по-вероятно да има опасно високо кръвно налягане.

Едно проучване на Университета в Мериленд откри, че когато черни и бели студенти с еднакви диета, фитнес, и медицинска история, поставят ръцете си в лед за 30 секунди – при черните кръвоносните съдове реагират (хипертонична реакция) най-малко десет пъти по-дълго от белите. Изследване в Барбадос показва, че при мулатите е по-вероятно да има високо кръвно налягане. Една от причините за високото кръвно налягане сред чернокожите може да бъде тяхната относителна неспособност за отделянето на натрий, като солената диета може да бъде по-опасна за чернокожите, отколкото за белите.

Отдавна е известно, че преливането на кръв и трансплантацията на органи се осъществява най-добре между хора от една и съща раса. Само черните имат U отрицателна кръв, а само белите Ve отрицателна или Lan отрицателна кръв. 

Около 20% от чернокожите са толкова генетично несъвместими с белите, че те отхвърлят органи от всички бели донори.

В авторитетната си работа върху расите Джон Бейкър предполага, че определени расови групи вече са толкова различни една от друга, че вече не са, технически погледнато, един и същи вид. При някои кръстоски между изключително различни раси, като бушмени и европейци например - се смята, че се получават само деца от женски пол, или в някои случаи хибриди, които не могат да се чифтосват успешно помежду си. Това са добре познати признаци на несъвместимост, която е толкова обширна, колкото при кръстосване на различни видове.

В действителност, според д-р Бейкър, в праисторическото минало различните раси вероятно избягвали кръстосване,като се държали, сякаш са различни видове. Маймуните и хората някога са имали общ прародител, но сега са различни видове. По същия начин, расовите различия са първите стъпки към създаването на нови видове в природата. Оставени изолирани за достатъчно дълго време, различните човешки раси е щяло да станат толкова различни, че вече нямаше да могат да произвеждат плодовито потомство с други раси. Това е могло да се случи, ако не бе дошъл по-късно ефектът на цивилизацията, или ако откритията и пътуванията не са вкарали изолирани народи в контакт едни с други.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!