Никола Гратери: Ще направя съдебната ви реформа за няколко месеца без пари

Никола Гратери

Ако искате, ще дойда да направя съдебна реформа и у вас. Не искам пари, дайте ми само няколко месеца. Това каза най-пазеният прокурор в света Никола Гратери по НТВ. В момента той води битка с най-безпощадната мафиотска организация- „Ндрангета“. Ето какво още сподели той:

Сега е големият ви шанс, протестирайте, искайте сметка на властта, защо тази съдебна реформа не се е случила. Обществото трябва да не намеси. Трябва да се опълчите на властта и да ги принудите да направят реформа. За да се преборите с престъпността имате нужда от сурови закони, като тези, които ние въведохме в Италия специално, за да се борим с мафията. От там трябва да започнете. 

Определя като съмнителен фактът, че у нас няма осъден нито един истински голям престъпник. Преди година Никола Гратери оглавява комисията за борба с мафията. За 6 месеца той предлага поправка на над 150 члена в закона. Това, което постига за този период е да направи процесите прозрачни. Изнася информацията за тях извън съда и спира проточването им във времето. Прави така, че арестантите не присъстват в залата, а следят процеса на монитор в килиите си. Изолира ги напълно. 

Всичко започна през 89-та година, когато стреляха по къщата на съпругата ми. Тогава още не бяхме женени. След това й се обадиха и я заплашиха да не се омъжва за мен, защото ако го направи, ще бъде омъжена за мъртвец. 

От този ден прокурор Никола Гратери  живее под полицейска закрила вече 26 години. С разкритията за калабрийската  мафия „Ндрангета “ прокурорът твърди, че подписва смъртната си присъда. Определя „Ндрангета “ като най-мощната и богата мафия в света. 

Не изминавам и 10 метра без охрана. Не ходя на ресторант, нито на кино. Придружават ме и в чужбина. През годините три пъти са разкривали заговор срещу мен. И в трите случая  бяха подготвили експлозиви, за да ме взривят. Имам две деца, но не живеят в Калабрия . Семейството ми не живее с мен. Виждаме се веднъж седмично, за да ги предпазя. Мафиотите са нищожества, интересуват се само от пари и власт. Не следват никакви правила. „Ндрангета “ е свирепа мафия, жестока. Там всички са роднини и никой никога не издава клана. Може би 1 или 2-ма на 1000 правят признания. Сицилианската  „Коза Ностра “ вече запада. На година „Ндрангета “ печели 44 млн . евро , а само от кокаин 30 млн . евро . Кокаинът е най-доходоносният им бизнес. Всички вече употребяват  кокаин. Това е дрогата  на масите. В Италия струва 50 евро  на грам. В Колумбия цената е 1200 евро  на килограм. От 1 кг . чист кокаин се правят 4 за продан. Изпадал съм в депресия, имало е и такива моменти, но никога не бих се отказал. 

През годините Никола Гратери  посещава 16 държави заради „Ндрангета “. След негови разследвания са задържани тонове кокаин и са задържани 180 мафиотски  босове. 

 Предполагам, че ме мразят всички, които съм успял да натикам зад решетките. 

Според прокурора, мафия, която няма наркотици, е кафе в което няма кофеин. За това преди две години  той тръгва по следите на най-доходоносния им бизнес-кокаинът. 

Бяхме в Южна Америка точно на местата, където се отглежда кокаина-Колумбия, Боливия, Перу. След това тръгнахме по следите му, които ни отведоха до най-големите европейски пристанища-Амстердам , Ротердам. След това проследихме как „Нрдангета “ разфасова  пратките и ги продава на по-малки криминални организации. Те от своя страна са тези, които изкарват кокаина на улицата. 

Гратери  прекарва в Амазонската  джунгла 10 дни. Негови домакини са колумбийски  части, специализирани в борбата с дрогата . В Европа бялото злато пристига с подводници. Всяка от тях събира до 15 тона кокаин. Безпилотни са и са програмирани така, че радарите на властите не ги ловят. След като ги разтоварят в Европа, трафикантите  ги изоставят. 

Страшно много ме впечатли как трафикантите  приготвят кокаина. Докато мелят листата добавят цимент за втвърдяване, животинска урина или ацетон. Всичко е с различна цел. Най-важното е коката  да стане снежно бяла, защото естественият й цвят е бежов. Бялото я прави по-продаваема, по- примамлива. Създава усещане за чистота. 

След пътуването в Южна Америка, Гратери  търси съдействие и от ООН . Миналата година заминава за Ню Йорк. 

 Докато Северна Африка гореше, а от Срия бяха останали само развалини, в Ню Йорк обсъждаха войната в Босна. Това беше толкова неадекватно. В този момент си помислих, че ООН  е една слаба организация, не е нужна, защото винаги се движи със закъснение. Те трябва да отидат на място в джунглата и да попитат селяните колко печелят от насажденията. Ако от 1 декар кокаин взимат 100, а от 1 декар царевица взимат 40 долара, тогава ООН  трябва да предложи на селяните  да садят царевица и те да изплащат разликата от 60 %. Това е решението. Ирландия и България са любимите европейски държави на „Ндрангета “. 

По информация на прокурора 6 мафиотски  клана перат пари у нас. Причината е ниските данъци. Пример е хотел на българското Черноморие  на стойност 160 млн . евро . Строежът му бил спрян тази година, още преди да започне. 

Най-лесният начин да се перат пари е като се строят ресторанти, пицарии, молове. Моловете са специалитет  на „Ндрангета “.

frognews.bg

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!