Bild: Русия се оказа права – Турция купува петрола на „Ислямска държава”

Турски бизнесмени печелят по 10 милиона долара седмично благодарение на флирта на Анкара с джихадистите

петрол

След свалянето на руския бомбардировач от турските ВВС президентът на Русия Владимир Путин, заяви, че Турция е помач на терористите, тъй като купува нефт от контролираните от тях територии в Сирия. И той има достатъчно основания да твърди, че керваните с цистерните с петрол от ИД вървят денонощно към Турция, пише Bild. Турция се превърна в основен потребител на петрол от „Ислямска държава”, посочва изданието. Турските бизнесмени сключват договори за покупки на петрол от джихадистите, благодарение на което печелят по 10 милиона долара седмично.

Кремъл отдавна има информация, че петролът от „Ислямска държава” отива в Турция. През последните дни руските ВВС започнаха да нанасят все по-силни удари по нефтената инфраструктура на „Ислямска държава”. Това не можеше да не остане незабелязано от Турция.

Както отбелязва Bild , политиката на Анкара по отношение на джихадистите е доста непрозрачна. Независимо от това, че Турция даде възможност на американците да бобмардират обекти на ИД, използвайки авиобазата в Инджирлик, Ердоган позволява на терористите безпрепятствено на проникват в Сирия от Турция.

Bild отбелязва още, че Турция не е единствената държава, извършваща мръсни нефтени сделки с терористите от „Ислямска държава”. Контрабандисти доставят нефт и в Йордания, и в Кюрдистан. В тези страни също процъфтява черния пазар на петрол, съобщава Екарт Верц, старши аналитик на Barcelona Centre for International Affairs.

blitz.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!