Tyxo.bg counter

Затвор за турски журналисти, разкрили доставки на оръжие за ислямистите

Ердоган иска една утежнена доживотна присъда, една доживотна и 42 години затвор

Ердоган

Турски съд вкара в затвора журналисти, разкрили доставки на оръжие за ислямистите в Сирия. Двама водещи журналисти в турския опозиционен вестник „Джумхуриет”, цитиран от БГНЕС, бяха вкарани в затвора в четвъртък вечерта заради публикации за доставки на оръжие в Сирия, съобщиха турските медии.

Главният редактор Джан Дюндар и ръководителя на бюрото в Анкара Ердем Гюл са обвинени от наказателен съд в Истанбул в "шпионаж" и "издаване на държавни тайни" за това, че публикуваха през май статия за възможни доставки на оръжие от страна турските тайни служби (MIT) в Сирия.

Турският президент Реджеп Ердоган подаде през юни наказателен иск срещу турския вестник и Джан Дюндар, след публикуването на снимки, свързани с доставките на тирове с оръжия от Анкара за сирийските ислямисти. В иска турският президент настоява журналистът да бъде наказан с няколко присъди: една утежнена доживотна присъда, една доживотна и 42 години затвор.

Още тогава турски журналисти и медийни организации протестираха остро срещу иска на Ердоган. Комитетът за защита на журналистите призова турския президент да спре да упражнява тормоз върху журналистите със съдебни искове и наказания.

blitz.bg 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни