Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гняв в Берлин: Путин, помогни ни, долу Меркел

Многохилядна демонстрация срещу политиката за бежанците

Протестиращите в Берлин носеха плаката 'Путин, помогни ни'. Снимка БГНЕС
Протестиращите в Берлин носеха плаката "Путин, помогни ни". Снимка БГНЕС

Над 5000 души участваха в протестен митинг в германската столица Берлин срещу политиката на канцлера Ангела Меркел. Протестът бе организиран от партията на германските евроскептици "Алтернатива за Германия" (AfD).

Участниците изразяваха позицията си с надписи по плакатите „Спасете Германия. Спрете Меркел“, "Путин, помогни ни",„Предоставянето на убежище трябва да има граници – червен картон за Меркел“.

"Ние протестираме срещу бежанския хаос, предизвикан от Ангела Меркел", заяви в словото си на митинга представителката на партията Беатрикс вон Сторт, която е и евродепутатка.

Протестът бе охраняван от над 1100 полицаи. Сблъсъци избухнаха, след като полицията разпръсна седящи поддръжници на правителствената политика, някои от които се опитаха да пробият полицейския кордон, разделящ ги от антиимигрантското шествие, предаде БГНЕС. При сблъсъците леко бе ранен един полицай. Силите на реда в Берлин арестуваха 40 души по време на две контрадемонстрации срещу и за миграционната политика на правителството.

Междувременно водачът на Свободната демократическа партия (СДП) в Германия Кристиан Линднер обвини канцлера Ангела Меркел за хаоса с бежанците в Европа. В интервю във вестник “Велт“ Линднер заяви, че Меркел е дала на света обещания, които е невъзможно да бъдат изпълнени. Тя създаде впечатлението, че нашите възможности за прием на хора са безгранични и че всички, които търсят нов живот, ще го намерят в Германия. Там, където няма нищо по-важно от реда и правилата, тя предизвика хаос – подчерта политикът.

Линднер не е първият, който критикува Меркел за подхода й в мигрантската политика. Критики прозвучаха и в собствената й партия Християндемократически съюз (ХДС). Редица наблюдатели смятат, че сегашната миграционна криза може да доведе до оставката на Меркел, което ще се отрази крайно отрицателно на Европа.

По последни данни на европейската гранична служба Фронтекс, за първите девет месеца на годината в Евросъюза са пристигнали повече от 710 000 мигранти.

clubz.bg

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!