Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фалстарт за новия ни посланик в Анкара

Надежда Нейнски

Още преди да е връчила акредитивните си писма на турския президент Ердоган, посланик Надежда Нейнски с голямо интервю във в.“24 часа“ направи невероятен фалстарт. Той е в дисонанс с мнението на г-жа Нейнски за себе си като за политик с „международни контакти и натрупан през годините опит в европейската политика“.

Сякаш озовала се в Анкара направо от семинар на неолиберална НПО, вижте как отговаря бившата дипломат № 1 на България на въпроса:

„Вярвате ли, че кризата в Сирия може да се реши без диалог между Европа и Путин“? :

Русия има траен интерес от дестабилизация на региона на Близкия изток и в този смисъл тя е по-скоро част от конфликта, отколкото от решението. Путин се опитва да представи военната помощ за Башар Асад като принос към битката на Запада с „Ислямска държава“ и да изтъргува в замяна „разбиране“ за руските интереси. В този смисъл той има различен дневен ред,което го прави ненадежден партньор в преговорите„.

Посланичката ни се опасява, че Европа, в която е вярвала, можела да се окаже „поредната илюзия, провалила се пред първото изпитание“ – бежанската вълна – и апелира „Европа да събере кураж да приеме предизвикателствата на новия свят, в който няма защитени и запазени територии„. Опора в това опасение Н.Пр. г-жа Надежда Нейнски е потърсила в думите на един свещеник, отец Добромир Димитров, и изречена от него „премълчана истина“, че не ислямът е заплаха за Европа, а лицемерието и страхът от другия човек“. Какъв само аргумент!

Да се чуди човек какво да препоръча на посланика ни в столицата на държавата, която има пряко отношение и отговорност и към разпалването на войната в Сирия, а (заедно със САЩ, Израел и др. държави) и към присъствието на Русия в Близкия изток и по-специално в Сирия, където нейната роля на нужен и незаобиколим партньор тепърва предстои да видим? Да чете съобщенията на световните медии или да гледа записките си от неолибералния семинар, за който стана дума в началото?

И все пак нека кажем „На добър й път“!

Добри Чосев, Общество.нет

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!