Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бежанците може да сложат край на Европа

бивш конституционен съдия Георги Марков

Таня Джоева

„Бежанците в Унгария оставиха тонове боклук. Никога не съм виждал толкова смет – нито по времето на голямата криза с боклука в Неапол, нито след концерта на Пинк Флойд във Венеция. Унгарците не желаят да се превърнат в чистачи на така наречените бежанци?“ Това твърди в емоционално интервю за „Епицентър.бг“ бившият депутат от СДС и бивш конституционен съдия Георги Марков, който тези дни се завърна от Унгария. 

По решение на унгарския парламент от 15 септември границата от 174 километра със Сърбия ще бъде затворена със специална стена, висока три метра и половина. Всеки, който се опита да мине браздата нелегално, ще бъде осъден на три години затвор. 

„В момента няма правен акт, който урежда преселение на народите“, твърди юристът. „Защо хиляди и хиляди тръгнаха да нарушават суверенни граници, да завземат площади и влакове?

Да качим и нашите пенсионери, които получават по 80 евро месечно, на влакове за Германия, за да живеят там по-добре“, казва той. 

И още: Премиерът Бойко Борисов много точно заяви, че „големите началници“ трябва да решат какво да се прави с бежанците. Защо така наречаната Арабска пролет се замести с Ислямско лято 2015-а? Това питат унгарците, но никой в Европа не им отговаря.“ 

- Г-н Марков, прекарвате голяма част от времето си в Унгария, върнахте се в София тези дни. Каква е ситуацията там с емигрантската криза, която обхвана цяла Европа? Не реагира ли Унгария твърде остро на бежанския наплив? Кадрите с журналистка, която рита бежанец, бяха шокиращи. 
- Случаят с журналистката е изключение, върху бежанците в Унгария не се упражнява насилие. Унгарският премиер Виктор Орбан пръв от европейските лидери публично заяви преди няколко месеца, че на Стария континент предстои не просто бежанска вълна, а велико преселение на народите. То е факт. Само в Унгария вече са влезли над 180 000 така наречени бежанци. 
Още през май Орбан и неговото правителство разпратиха по домовете на 8 милиона пълнолетни унгарци лични покани да участват в допитване за бежанската вълна. Обратно бяха получени над един милион анкетни карти. Резултатът беше внушителен: над 90% казаха, че не желаят приемането на бежанци на квотен принцип. И унгарският премиер оповести това становище пред Брюксел. Орбан заяви: „Ние сме суверенна държава. Унгария е нашият дом и кого да каним е наше суверенно право. Никой не може да ни разпорежда приемането на мултикултурални общности и на групи от хора, които не изповядват християнска религия и които са чужди на нашия бит, култура и традиции.“ 
Орбан каза още, че Унгария иска европейска Европа и унгарска Унгария. Че дали Европа ще е европейска не зависи само от унгарците, но дали Унгария ще е унгарска зависи от тях. 

- От май насам обаче ситуацията ескалира, а Унгария втвърдява позицията си. Това ли е адекватната политика? 
- Унгария законно и толерантно се опита да направи това, което й позволява европейското законодателство: да регистрира тези хора като бежанци. Защото Гърция не го направи, а ЕС е вдигнал ръце от тази страна. Но тези хора не желаят да представят документи за самоличност, а изглежда, че мнозина от тях и нямат такива. Е, кой е този унгарски държавен служител, който ще има смелостта да издаде регистрация на бежанец, който няма документ за самоличност. Ако утре се окаже терорист, на когото Унгария е дала пътна карта?! 
Европа претендира, че се придържа строго към законите, в същото време се случва нещо безпрецедентно, което не й отива. 

- Какво имате предвид? 
- Стотици хиляди пришълци от други континенти преминават своеволно границите на една суверенна европейска държава. Откъде идва самочувствието на тези хора да премахват заграждения по браздата, докато българите например чакаме по седем-осем часа, когато турските гастарбайтери пътуват в едната или другата посока и никога не ни е хрумвало да пресечем унгарската граница извън обозначеното място. 
Така наречените бежанци оставиха в Унгария тонове смет. Никога не съм виждал толкова смет - нито по времето на голямата криза с боклука в Неапол, нито след концерта на Пинк Флойд във Венеция, когато кметът на града подаде оставка заради натрупаните отпадъци. 
Тези хора нарушиха една от най-хигиеничните и чисти страни в Европа – Унгария. Защо унгарците трябва да се превърнат в чистачи на така наречените емигранти? С какво право те завземат влакове, които са държавна собственост на унгарската железопътна компания? Те дни наред не дадоха възможност на унгарци да отидат на работа в съседни градове и претендираха, че трябва да им бъдат дадени автобуси, с които директно да отидат при г-жа Меркел. 
Така наречените бежанци не искат да приемат и не искат да се подчиняват на хигиенните норми и на законите в Европа, те се държат като домакини в чужда страна. 

- Това ли накара унгарците да приемат драстични мерки срещу бежанския поток или те са продължение на досегашната политика на Виктор Орбан, който не винаги се подчинява на Брюксел? 
- Унгарското правителство бе принудено да приеме екстремални законодателни инициативи, които да спрат потока от бежанци към Унгария. С мнозинство от 4/5 парламентът започна обсъждане на закони, свързани с кризисни ситуации по границата при масова емиграция. А с мнозинство от 2/3 бе приет пакет от основни закони, свързани с националната сигурност. От 15 септември границата със Сърбия от 174 километра ще бъде затворена със стена, висока три метра и половина. Тя ще бъде охранявана от специални полицейски и жандармерийски части, подпомогнати от армията. 

- Казахте 15 септември?! Как ще бъде изградена стена за толкова кратък срок? 
- Бъдете сигурни, че ще бъде. Строежът е започнал, но се забави, поради което министърът на отбраната бе сменен. 

- Какво още предвиждат законите? 
- Който се опита да прекоси незаконно границата, ще бъде заловен и осъден на три години затвор. Армията и полицията ще могат да използват хеликоптери, мотоциклети, коне, специални кучета, водни струи, газ. Унгария извършва мащабна кампания с апел към бежанците: „Моля, не идвайте, защото няма да бъдете приети.“ 
Шапка свалям на Виктор Орбан, който защити едно просто правило: това, че една държава е станала член на ЕС, не означава, че е загубила пълния си суверенитет. Затова Орбан казва, че държава, която не е способна да защити границата си от нашествия, не е държава. И че е избран за министър-председател на унгарците, а не на бежанците. Идват милиони, това може да продължи безкрай и да бъде краят на Европа. 

Единици са политиците като Орбан, които си позволяват да имат самостоятелна външна политика. Но унгарците бяха самостоятелни и при комунистическия режим – те допуснаха частна собственост в селското стопанство, никога не са имали недоимък, ние ходехме там за джинси, да купуваме лекарства, да слушаме „Куин“ и да гледаме Формула 1. Унгария свали първата тухла от Берлинската стена, след като позволи на хиляди източногерманци да преминат границата с Австрия. В момента унгарците, словаките и чехите са пример за държавност. 

- Защо впрочем говорите за така наречените бежанци? 
- Никой не може да каже какви са тези хора. Лидерите на западноевропейските държави продължават да говорят за Дъблински споразумения, за Шенген, за правила. Прав е обаче българският вицепремиер Ивайло Калфин, който каза, че Дъблинските споразумения на практика вече не съществуват. 

- Защо е прав? Какво е вашето мнение на юрист? 
- Ситуацията е форсмажорна, екстремална. В момента в света няма правен акт, който урежда преселение на народите. Има международен пакт за защита на бежанците. Но защо тези хора са наречени бежанци никой не може да каже. Защо тръгнаха да нарушават суверенни граници, да завземат площади и влакове? 
Моите впечатления са, че тези хора сигурно са страдалци. Но откровено мога да кажа, че не изглеждаха изпаднали и социално слаби. Да качим и нашите пенсионери на влаковете и да ходят в Германия?! Те по-богати ли са от момчетата със скъпи таблети и скъпи часовници, които плащат на таксита да ги возят от македонската до унгарската граница. Нашите майки и бащи в България живеят по-зле без да са преживели война. 
Правозащитни и хуманитарни организации дават храна на бежанците, а те хвърлят публично унгарския хляб?! 
Затова казвам: Браво на Виктор Орбан! Той се показа като истински държавник и истински европеец. Той не е по-малко европеец от Жан-Клод Юнкер, защото е роден в сърцето на Европа и е представител на народ, който единствен след Втората световна война се е бил със съветските танкове. Този народ е направил най-хубавия парламент в Европа с унгарски майстори и унгарски камък. Защо унгарският народ да има по-малко самочувствие от люксембургския, който прави вафли и гофрети. 

- Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че се готви закон за легалната емиграция. Може би новите правила и квотите за държавите от ЕС ще регулират бежанския проблем. 
- Премиерът Бойко Борисов много точно заяви, че „големите началници“ трябва да решат какво да се прави. Защо така наречената Арабска пролет се замести с Ислямско лято 2015-а? Това питат унгарците, но никой в Европа не им отговоря. Защо с тези мощни служби – дипломатически и разузнавателни, не можаха да разберат, че след падането на тоталитарните и диктаторските режими в Близкия Изток ще последва по-голямо зло? 

- Г-н Марков, вие отдавна сте почитател на политиката на Орбан. Германия обаче реагира различно на бежанския проблем - правителството отпусна 6 милиарда евро за бежанците, в Берлин приемателните пунктове работят нон стоп. Германската реакция не е ли по-хуманна спрямо бегълци от конфликтни райони? 
- Германия е велика страна с велика икономика и може да си позволи собствена политика по отношение на това преселение на народите. Примерите, които давате, са верни, но Германия съвсем не е толкова единна в оценката си. Министър-председателят на най-богатата немска провинция – Бавария, където социалдемократи не са управлявали от Втората световна война насам, категорично подкрепи Виктор Орбан. Както и Полша, Чехия и Словакия. 
СNN излъчи репортаж, че бившият министър-председател на Унгария Ференц Дюрчани е приел бежанци в четириетажния си дворец. Само че от CNN не го попитаха дали не си прави пиар с този ход, след като докара до 10% влияние социалистическата партия, понеже каза, че е лъгал сутрин, обед и вечер своя „шибан народ“. CNN него ли намери да пита по въпросите за бежанците?

Прави впечатление съгласието, с което са приети строгите закони срещу бежанците. Няма ли разделение сред унгарските политици по въпроса, както обикновено се случва в България?Виктор Орбан два пъти печели изборите с две трети. В случая го подкрепи радикалната партия „Йоббик“, която е втора политическа сила според проучванията в момента. 
Срещу тези закони бяха социалистите и либералите, които сега не играят роля в политическия и обществен живот в страната. Тоест има опозиция на политиката на Орбан, но тя не намира подкрепа сред унгарския народ. Ако сега отново се пуснат анкетни карти, вероятно 8 милиона биха се обявили срещу приема на бежанци, след като на живо видяха, че те нямат европейско възпитание. Те имат свои традиции, но нарушават правилата в суверенна, чужда държава. 

„Йоббик“ обаче е крайно дясна националистическа формация. Мнозина я определят като неофашистка партия. Това не носи ли риск за унгарското общество? 
Според мен „Йоббик“ не е крайно дясна, а крайно лява формация. Да, тя е радикално националистическа и е за плътно затваряне на границите. Навремето бе срещу членството на Унгария в ЕС, но сега е смекчила тази своя реторика и по-скоро говори на социален език. „Йоббик“ прилича по-скоро на СИРИЗА и на „Подемос“. Орбан отдавна е запълнил дясното със своите две трети подкрепа. 
Ако вбъдеще Орбан има съперник, това ще бъде „Йоббик“. Либералният модел в Европа се срути, социалистическите партии търпят крушение, защото също станаха либерални. Освободиха пространство, което други партии запълниха. 

Политологът Иван Кръстев говори за „дефицит на състрадание“ в Източна Европа. Чуват ли се гласове на унгарски интелектуалци в подкрепа на бежанците и срещу строгите мерки на Орбан? 
Иван Кръстев е прав дотолкова, доколкото страните от Източна Европа не желаят да приемат бежанци, тъй като не могат да ги интегрират в своята страна. Наскоро голям политик като Вацлав Клаус също направи петиция срещу емигрантската вълна и преселението на народите. Нима Вацлав Клаус не е демократ?! 
Свалям шапка на Орбан не само за принципната му позиция, но и за изключително хуманното отношение на цялата унгарска държава към тези вече над 180 000 бежанци. Те бяха пазени, за да не бъдат бити от футболни фенове, полицаите бяха удряни, но не отговориха на насилието, бяха непрекъснато хранени, три жени родиха и бяха обслужени, над 1400 души бяха лекувани, чистиха им боклуците. Аз по-хуманно отношение не съм виждал в Европа. Като изключим журналистката, която препъна бежанец с дете, насилие в Унгария не е имало. 
Да, има различие между западните и централноевропейските държави в отношението спрямо бежанците. Аз съм на страната на вторите. В друго интервю Иван Кръстев каза, че има две силни политически фигури в Европа и е прав – това са Меркел и Орбан. 
Състраданието може да изиграе лоша шега на западноевропейските държави. Дали ще стане така, бъдещето ще покаже. Научих, че унгарският епископ католик Ласло Киш Ригу не само е подкрепил действията на Орбан, но в прав текст е разкритикувал неотдавнашото послание на папата за подкрепа на бежанците. 

В Унгария не се ли страхуват, че ще им спрат еврофондовете, че ще наложат санкции на страната, че ще ги изключат от ЕС? 
Кой да ги изключи, кой да санкционира?! Първата страна, която ще наложи вето е Полша, втората – Чехия, третата - Словакия. Смешно е да се налагат санкции на суверенна държава, защото не приема ново преселение на народите. Ако се случи така, това ще е краят на Европейския съюз. /epicenter.bg/

Меркел: Бежанците са нашето бъдеще! Няма да преразглеждам политиката си към тях

Според Бенджамин Фулфорд, американските военни са казали на папа Франциск, Ангела Меркел и други европейски силови брокери да спрат техния мащабен проект по социално инженерство, насочен към наводняване на Европа с мюсюлмани, за да се наложи обединение между исляма и християнството.

Специални сили на САЩ също са започнали преграждането на турската граница със Сирия, за да се сложи край на този проект по социално инженерство, са казали източници от Пентагона. "Ако Израел и Саудитска Арабия няма да вземат тези бежанци, защо трябва някой друг да го прави?", питат риторично висши военни от Пентагона.

http://benjaminfulford.net/2015/09/22/will-big-un-love-fest-just-turn-into-attempt-by-cabal-to-look-nice-and-keep-in-power/

http://beforeitsnews.com/alternative/2015/09/benjamin-fulford-asks-will-big-un-love-fest-just-turn-into-attempt-by-cabal-to-look-nice-and-keep-in-power-3217582.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!