Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Димитър Недков: "Америка плаща на бежанци да се заселват на територията на Европа е напълно вярна" - Борисов вече съжалява, че е издигнал Плевнелиев. Реформаторите обслужват всички интереси

Димитър Недков: Бойко Борисов вече съжалява, че е издигнал Плевнелиев. Реформаторите обслужват всички интереси, които не са български, смята писателят, пише БЛИЦ

 

Писателят Димитър Недков в предаването „Беновска пита” коментира актуалната ситуация в момента и един от най-тежките проблеми – бежанския натиск. 

"Тезата, че Америка плаща на бежанци да се заселват на територията на Европа е напълно вярна. Бежанската вълна е резултат от американската политика", посочи писателят. „България има изключителен шанс в момента. Точно това място, от което ние винаги сме се оплаквали, че сме кръстопът на различните светове, днес може да се окаже много значим фактор, което, дай Боже, българските политици да го осъзнаят и да го изиграят в интерес на България”, допълни той.

„Бежанска вълна е доста слабо определение за това, което се случва „Преселението на народите вероятно е по-точното определение. Няма страшно от такова явление”, каза той и уточни: „ако хората, от които зависи вземането на решения, осъзнаят своята отговорност”.

„Аз съм оптимист по отношение на решенията на България, но съм песимист по отношение на по-голямата игра, в която България, за съжаление, е много малка пионка”, посочи той и обясни, че голямата игра е между Америка и Европа.

„Аз се опасявам, че ако по този начин Европа продължи да стои на колене пред Америка, нас, европейците, нищо чудно след няколко стотици години да ни намират в някакви резервати”, заяви писателят като подчерта, че той е известен с антиамериканската си позиция.

„Знаем как Америка се отнася към бежанската вълна, защото самата тя преди 300 години е възникнала по този път”, изтъкна Недков. 

„Евала казвам на такъв премиер като Орбан”, коментира писателят изказването на унгарския премиер относно бежанската вълна и рисковете пред Европа. „Скандално е, че Саудитска Арабия иска да финансира изграждането над 200 джамии на територията на Германия”, добави той.

Според европейците вече нямат доверие на големите политици. „Самочувствието на Европа няма да го върне нито Меркел, нито Орбан”, смята той. 

Недков, който наскоро направи изявления относно президента Росен Плевнелиев, които разбуниха духовете, обясни позицията си спрямо него: „Аз нямам нищо против човека Росен Плевнелиев. Само че аз не бих се съгласил да бъда най-обикновен служител под негово ръководство”. 

„Аз не искам такъв президент. Бих дал всичко от себе си нито аз нито поколението след мен да продължават да живеят под егидата на такъв тип президент”, каза Недков и добави, че Плевнелиев е „един лош актьор в един много зле замислен сценарий”. Плевнелиев е инструмент на Америка, смята Недков.

Писателят разкри, че работи върху романа си „Президентът” – една антиутопия, която се опитва да изясни какъв трябва да бъде държавният глава. Опирайки се на Конституцията на страната, той обясни: „Както и да го четем, там има нещо много важно. Това е обединител на нацията”. 

Според Недков, един поглед върху действията на президента в последните 4 години, показва, че те са „абсолютно последователни, меркантилни, преследващи лично негови стремления. 

„За мен е погрешна тезата да се свързва този президент с Бойко Борисов. Този президент е продукт на българския манталитет през прехода”, смята писателят. „Бойко Борисов до известна степен е излишен гарант за този президент. Убеден съм, че самият той съжалява, защото самият той след няколко месеца ще бъде в много по-тежка ситуация, тъй като ще възникне въпросът кой ще е кандидатът за президент на ГЕРБ”, допълни той.

Недков коментира и положението на Реформаторския блок във властта: „Смятам, че точно тези хора, наричащи себе си Реформаторски блок, които произтичат от принципите на една идеология, лишила българите от конструктивен преход - имам предвид правителството на Иван Костов, те имат най-малкото основаните да претендират, че биха могли да върнат националното самочувствие на българите. Това е политическо крило в българската политика, което обслужва чуждите интереси – всички, които не са български”. 

„Когато натрапвали на българина северо-атласнтическите ценности, той ги е възприемал като възвишени. Сега той вижда, че това са ценности, които водят човечеството към гибел”, изтъкна Недков.

„Никога българинът няма да застане зад ценности, които да му казват как трябва да живее, кого трябва да харесва”, каза още той.

„Всеки българин, който се опита да създава българска икономика и нови работни места е неудобен за чуждестранни интереси, поясни Недков и допълни, че другите страни идват у нас като колониални империалисти, за да смачкат самочувствието ни”, смята писателят.

„Посланиците у нас не са случайни. Типичен пример е Родерик Мур. Би следвало българските политици да започнат да разсъждават как да направят така, че посланиците на която и да било държава да се научат да се държат възпитано и професионално у нас. Защото посланиците се държат така срещу заплащане. Има медии у нас, които живеят благодарение на точно такива плащания”, посочи Недков. /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!