Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА

Паисий Хилендарски

Под робство християнството е основна част от националното им чувство и духовен свят, които поробителят насилствено се стреми да им отнеме. Православието не е религиозна догма, а нещо по-висше, опазването на което дава национално самочувствие и е източник на нравствени ценности. За да бъде запазена вярата на българина, е допустимо и митологизирането, внушаването на идеята, че народът е богоизбран. Доказателство за това е фактът, че от средите на този народ произхождат светите братя Кирил и Методий, както и много други светци. Това е наградата на българския народ за опазената вяра и духовност.

Специална глава от История славянобългарска" е посветена на светите мъченици, понесли нечовешки страдания в името на вярата си. Историкът посочва: На първо място турците избили многоброен български народ по градовете заради християнската вяра, но хората поради простота и безгрижие не описали страданието им и така страданието и имената им преминали от род на род в забрава", а също: ...За някои светци има пространно житие, но тук написах накратко, колкото да ги събера заедно в тая кратка историйца, за да знаят всички българи колко светци имат от българския род. Тук се написаха 58, толкова се намериха".

Като издирва българските светци, Паисий подчертава, че пътят на българина към бога преминава през страдание и насилие". Този народ, приел пръв православието, в продължение на векове брани вярата си от иконоборци, еретици, турци, гръцко духовенство, и успява да я съхрани. Това е белег за силата на българския дух. Чрез вярата, езика и културата си българите отвоюват своето място в света. За тях няма бъдеще вън от православието и, убеден в това, Паисий се стреми да усили християнската вяра на своите съвременници.

Авторът на История славянобългарска" не поставя всички светци на еднакво равнище, а ги градира съобразно свой критерий доколко са допринесли за прогреса на народа. Високо цени Иван Рилски затова, че е създал такава светиня на българщината като Рилския манастир, от голяма полза за всички българи". Между първите светци е и Евтимий Търновски, защото написал много книги", посочвал е на светогорските монаси черковния ред и правила", отговарял е на въпросите им с премъдрост" и е бил от голяма полза за своя български род". Тези светци, наред с Георгий Софийски, Николай Софийски, Терапонтий и др., противопоставили се на насилствената ислямизация, са допринесли за запазването на българската народност и делото им трябва да бъде запомнено като пример за патриотизъм.

Наред с вярата неотменна част от националното достойнство на българина е езикът му. Паисий отбелязва, че на този език трябва да се създава книжнина, за да не се погубят и вярата, и народността. Слабото познаване на славянското писмо носи беди, каквато е например връщането към езичеството. Хората от небрежност не преписвали" своите книги и това е довело до забрава на националното минало. За да бъде съхранена историята на народа и неговите корени, Паисий отправя призив: Преписвайте тай историйка и платете нека ви я препишат, и пазете я да не изчезне". Вероятно този призив е изиграл важна роля през Възраждането и е формирал отношението на българина към книгите и учението.

Паисий Хилендарски особено много набляга на делото на братята Кирил и Методий и техните ученици. Като проследява развитието на просветата и културата на България в сравнение с другите славянски страни, той отбелязва, че българите първи приемат християнството и първи придобиват писменост. Най-старите славянски книги са на български език, а са обслужвали всички славянски народи. Българите първи се издигат в църковната йерархия най-рано имат патриарх. Твърдението на Паисий: Така от целия славянски род най-напред българите получили славянски букви, книги и свето кръщене" е направено с подобаваща гордост. /Стефан Владимиров / referati.org/ Emil Stefanov

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!