Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как САЩ създадоха „Ислямска държава“

Лагер Бука
Лагер Бука

В затвора със строг режим се запознават девет водещи членове на ислямистката групировка

В пика на войната в Ирак, армията на САЩ е имала нужда от затворнически лагер, в който да задържа заподозрени в джихад, но недостатъчно опасни да бъдат изпращани в Гуантанамо. Американските военни са искали удържат бунтовниците и решават да интернират предполагаемите опоненти на възстановяването на Ирак.

Лагер Бука в южната част на Ирак е бил дом за над 22 000 затворници в пика си през 2007 година. Именно там се срещат девет от водещите членове на групировката, която сега познаваме като „Ислямска държава“.
Между 2003 и 2009 година над 100 000 мъже преминават през лагера, мнозина от които го напускат силно радикализирани. По време на тези години, лагерът дава на бъдещите лидери на „Ислямска държава“ шанса да формират съюзи с членовете на сваления от власт режим на Саддам Хюсеин.

Лагерът е бил разделен на верска основа и милиции са налагали свои закони на шариата на обитателите му, мнозина от които по-късно се присъединяват към „Ислямска държава“.

Сред задържаните в Лагер Бука е й Абу Бакр ал Багдади, лидерът на „Ислямска държава“. Той е бил задържан в лагера „за няколко години“ и освободен през 2009 година. В момента Държавният департамент на САЩ дава награда от 10 милиона долара за информация, която да доведе до неговото залавяне. 

Според министерството на правосъдието на САЩ, „Абу Дуа, известен още като Абу Бакр ал Багдади, е висшият лидер на терористична организация, „Ислямска държава в Ирак и Левант“ (сегашна „Ислямска държава“). Отразявайки своите по-големи регионални амбиции, „Ал Кайда в Ирак“ промени името си през 2013 година на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ и интензифицира атаките в Сирия и Ирак. Те са добре обмислени, координирани и част от една по-голяма кампания. Абу Дуа е начело на всичките операции и в момента се е базирал в Сирия“

В Бука е бил задържан и заместникът на ал Багдади – Абу Муслим ал Туркмани. Там те се запознават с Абу Касим, който сега отговаря за чуждестранния легион на терористичната групировка. 

Според изследователите на Група Соуфан, общо девет топ лидери на „Ислямска държава“ са били задържани в Лагер Бука, където те са успели да установят контакти и да организират бъдещите си действия. 

В материал в „Ню Йорк Таймс“, публикуван миналия месец, Андрю Томсън и Джереми Сури твърдят, че САЩ са направили груби грешки при използването на Лагер Бука. „Преди те да бъдат задържани, ал Багдади и другите са били агресивни радикали, искали са да атакуват Америка. Времето им в затвора е задълбочило екстремистките им възгледи и им е дало възможности да увеличат своите последователи. Например, в Лагер Бука най-радикалните лица са били държани заедно с по-малко опасните затворници, някои от които дори не са били виновни в престъпления. Затворите на коалицията са се превърнали в центрове за вербуване и тренировъчни площадки за терористите, с които в момента САЩ воюват“, казват те. /vestnikzora.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!