Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прабългарите в Италия строели храмове, посветени на първия апостол на Христос

Разпространението на култа към св. Андрей става по време на лангобардското владичество /VI-VII в./ и е дело на българите

Посланикът на България в Италианската република Марин Райков, бивш служебен премиер,  посети през лятото на миналата година Челе ди Булгерия – град в южноиталианската област Кампания, основан през седми век от алцековите българи. Той бе посрещнат от изпълняващия длъжността кмет, комисар Роберто Аментеа, запален по историята мъж, който често разказва за древните българи по тези земи.

По повод посещението на българския посланик в общинския киносалон бе организирана прожекция, разкриваща историческите корени на града, както и неговите културни традиции, природни забележителности, поминък и обичаи. Посланик Райков посети църквата „Света София” в покрайнините на града, както и едноименния стар параклис.

Алцек, братът на кан Аспарух, получава титлата гасталд, втори след херцога областен управител, както вече писахме.

Италианския учен Винченцо д'Амико обръща внимание на факта, че в Италия навсякъде, където през Средновековието е имало прабългарски общности, по техен почин са вдигнати и църкви, носещи името на св. Андрей Първозвани. Българите, много от тях вече християнизирани, са строили храмове, посветени на първия апостол на Христос.

Излизат и доказателства, че култът към св. Андрей май идва в Италия с конниците на Алцек.

Пише го дори в документи на Римската църква. Ето какво казва един от тях: "Разпространението на култа към св. Андрей става по време на лангобардското владичество /VI-VII в./ и е дело на българите, повикани да заселят някои земи, обезлюдени след войната с Византия".

Италианските историци Угели и Орсини, изследвайки живота в Беневентското херцогство, установяват, че през онази епоха тамошният храм се казва св. Андрея ди Палофернус. Този светец е покровител на българите. Палофернус е староримското име на областите на северозапад от Черно море, т.е. вероятно управляваните от Алцек части от Велика България, местата, където според преданието е проповядвал самият първи Христов ученик св. Андрей Първозвани. Според писанията той покръства там в християнството 70 000 езичници. /no-comment.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!