Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румъния осъди премиер и двама министри за месец

Бившият министър на транспорта Релу Фенекиу е най-пресният пример за осъден високопоставен чиновник.

28 депутати и над 100 кметове са разследвани или лежат в затвора за корупция.

На 30 януари 2014 г. бившият румънски министър на транспорта Релу Фенекиу беше осъден на втора инстанция на пет години затвор.

Няколко дни преди това 5 г., но на първа инстанция получи и бившата министърка на спорта Моника Якоб Ридзи.

На 6 януари бившият премиер Адриан Нъстасе, управлявал страната между 2000 и 2004 г., бе осъден за втори път и влезе отново в затвора.

Така от началото на годината бивш премиер и двама бивши министри бяха наказани заради корупция.

През последните няколко години шумните съдебни дела в Румъния целят да докажат пред ЕС, че съдебната система в страната е ефективна и че всички са равни пред закона, независимо от постовете и влиянието си. През 2002 г. с тази цел бе създадена и Националната дирекция за борба с корупцията.

В последния мониторингов доклад Европейската комисия заключи, че “Румъния е направила няколко значителни крачки” в областта на реформата в правосъдието, но отбеляза, че все пак напредъкът не е необратим. Букурещ вероятно щеше да получи по-сериозно потупване по рамото, ако през декември м.г. румънските депутати не бяха направили скандален опит да променят законодателството, за да си гарантират суперимунитет срещу разследвания за корупция и конфликт на интереси.

Независимо от това фактът, че Букурещ може да се похвали с ефективни присъди срещу бивши министри и дори премиер, прави впечатление в контекста на държавите в преход, където властимащите са се поставили над закона.

По данни на румънската Национална дирекция за борба с корупцията, цитирани от Ройтерс, в момента 28 депутати са или изправени на съд, или вече са в затвора. Същото се отнася и за над 100 кметове и зам.-кметове, които възлагали обществени поръчки на членове на семейството си или на приятели.

Впрочем Ралу Фенекиу бе осъден на първа инстанция през юли. Това бе прецедент, тъй като тогава той все още бе действащ транспортен министър 48-годишният либерал подаде оставка впоследствие. В края на януари Върховният касационен съд само потвърди присъдата.

Според прокурорите компании на Фенекиу са продали между 2002 и 2005 г. употребявани трансформатори на държавна компания на цената на нови продукти. Така държавата е била ощетена с около 1,7 млн. евро.

Три дни преди Фенекиу бившата министърка на младежта и спорта Моника Якоб Ридзи беше осъдена на 5 г. затвор при строг режим за корупция и злоупотреба със служебно положение в афера, ощетила държавата с 650 хил. евро.

Разследването срещу Моника Ридзи започна през 2009 г., месец след като тя напусна министерския пост заради скандала. Обвинения срещу нея бяха повдигнати през 2011 г. Те са във връзка с организиране на чествания за Деня на младежта през 2009 г. Според обвинителите бившата министърка е възложила незаконно на частни фирми договорите за националното отбелязване на празника. Присъдата на Ридзи не е окончателна и подлежи на обжалване.

Разбира се, най-много внимание пред последните години привлякоха съдебните перипетии на бившия румънски премиер социалдемократ Адриан Нъстасе. В началото на януари т.г. той получи окончателно 4 г. затвор за вземане на подкуп и отиде зад решетките. През март 2012 г. по същото дело той бе осъден на 3 г. условно за шантаж и бе оправдан за вземане на подкуп, но Националната дирекция обжалва. Така бе сложен край на делото “Замбакчан”. Според обвинителния акт в качеството си на премиер в периода 2002-2004 г. Адриан Нъстасе се е облагодетелствал неправомерно с 630 хил. евро.

Присъдата е втора за бившия премиер, който през юни 2012 г. получи 2 г. затвор за незаконно финансиране на предизборната си кампания за президентските избори през 2004 г. с $ 2 млн. от държавния бюджет. Това бе първото ефективно наказание за румънски премиер след падането на комунизма.

Когато полицаите пристигнаха в дома на Нъстасе, за да го отведат в затвора, той се простреля във врата и лежа в затворническата болница. В крайна сметка излежа 1/3 от присъдата и бе освободен предсрочно на 18 март 2013 г.

Впрочем 2013 г. също завърши за Румъния с няколко големи антикорупционни операции и присъди. През октомври бяха задържани 37 души по дело за укриване на над 50 милиона евро данъци. Сред арестуваните бяха прокурорка от Върховния касационен съд, както и синът и?.

Румънският вицепремиер Ливиу Драгня бе изпратен на съд по дело за злоупотреби, извършени по време на референдума за отстраняване от поста на президента Траян Бъсеску. Прокурорите от антикорупционната дирекция го обвиниха, че е организирал система за злоупотреби, за да повлияе на резултатите от референдума на 29 юли 2012 г. Става дума за многократно гласуване, изборен туризъм, фалшифициране на подписи.

Миналата година бяха потвърдени присъдите от 3 г. затвор на още двама бивши министри - този път на земеделието. Дечебал Траян Ремеш, начело на министерството през 2007 г., взел подкуп от 15 хиляди евро от строителна компания, а Йоан Аврам Мурешан (министър на земеделието през 1998-2000 г.) бил посредник.

Независимо от този очевиден наредък на антикорупционните служби в страната, румънският парламент се изяви като “черната овца” в борбата със злоупотребите. През декември м.г. той направи промени в наказателния кодекс, защитаващи депутатите от разследвания за корупция, свързани с функциите им на държавни служители. И макар Върховният съд да отмени спорното законодателство, то отново предстои да се върне в пленарната зала за обсъждане. Именно това бе причината Европейската комисия да настоява в мониторинговия доклад през януари “Румъния да гарантира, че антикорупционните закони се прилагат еднакво към всички”. Оповестеният в понеделник доклад за корупция в ЕС пък посочи, че 93% от румънците са убедени, че подкупността в страната е повсеместна.

И едри бизнесмени влязоха зад решетките

Депутатът и собственик на футболния отбор “Стяуа” (Букурещ) Джордже (Джиджи) Бекали получи ефективна присъда затвор по дело за размяна на парцели с военното министерство. Тя бе поизнесена през май 2013 г.

Заедно с него по делото за размяна на парцели бяха осъдени на по две години затвор бившият министър на отбраната Виктор Бабюк и бившият началник на генщаба на армията генерал Думитру Чофлина. При разследването стана ясно, че терените са били предоставени на Бекали от министерството на цени, занижени 50 пъти.

След произнасянето на присъдата Бекали заяви, че ще атакува решението в Европейския съд за правата на човека.

Само преди дни пък апелативният съд в Букурещ реши да остави в ареста за 29 дни един от най-влиятелните бизнесмени в сферата на транспорта в Румъния. Груя Стойка, собственик на частната железопътна компания “Груп Феровиар Ромън” бе задържан заради опит да манипулира обществена поръчка за железопътен превоз на въглища с прогнозна стойност от над 100 млн. евро в полза на фирмата си. /24chasa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!