Следвайте "Буднаера" в Телеграм

8 тона чисто злато вадим на година (и го подаряваме на чужденци?)

7896 килограма злато са добити от двете действащи находища у нас - „Челопеч” и „Чала”, през миналата година. Това съобщиха от енергийното министерство. Според данните на ведомството доказаните запаси на златосъдържащи руди са 27,6 млн. тона, като за последната година от тях са добити 2,1 млн. тона.

Очаква се и започване на добива от още три нови находища на злато. Едното е участък ”Ада тепе” на находище ”Хан Крум” в община Крумовград. Другото е ”Милин камък” в община Брезник, а третото – ”Седефче”, в Момчилградска община, пише "Монитор".

Общото количество запаси и ресурси на трите обекта възлиза на повече от 60 тона злато, уточниха от министерството.

Общо 496 са действащите концесионни договори на територията на страната към 30 юни. Три четвърти от тях са за строителни и скалнооблицовъчни материали. По 18 концесии има за добив на нефт и природен газ, и за въглища. Същата е бройката за металните полезни изкопаеми, а за неметалните (индустриални минерали) – концесиите са 72.

През миналата година държавата е събрала 71 млн. лв. от концесионни такси. За 2015 г. до момента приходите от концесии са 66 млн. лв. с ДДС. /БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!