Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Индийци на Су-30 напълно разгромиха британски „Тайфуни” от кралските ВВС

Те победили не само в боевете „един на един”, но и при „един срещу два” със зашеметяващ резултат 12:0

Британски "Тайфун" и индийски Су-30МКИ (в дясно)
Британски "Тайфун" и индийски Су-30МКИ (в дясно)

Представители на ВВС на Индия са съобщили, че напълно са разгромили своите колеги от Великобритания по време на съвместно учение, пише днес Джейми Мерил в The Independent. Индийците на ученията в Конингсби използвали 4 самолета руска изработка и монтирани в Индия Су-30 МКИ.

Тези маневри станали отлична възможност за британските пилоти да проверят възможностите си на фона на изтребители руска конструкция.

Индийската страна заявила, че нейните пилоти в непосредствени въздушни боеве удържали зашеметяваща победа с резултат 12:0, а нейните пилоти взели връх не само в боевете „един на един” с британските изтребители четвърто поколение "Тайфун" (Eurofighter Typhoon), но и в боевете „един срещу два” с числено преимущество за противника.

Британските военни парирали изявленията на индийците, отбелязвайки, че тези изказвания са хвалби и са предназначени само „вътрешно ползване”, добавя вестникът.

„Броенето в дух на крикет изглежда впечатляващо, но към такива изявления трябва да се подхожда критично, тъй като не отразяват бойния потенциал на изтребителя” – цитира Independent ръководителя на лондонското бюро на списание Aviation Week Тони Осбърн.

Представител на британските кралски ВВС добавил, че британските пилоти се биели „с половин сила”, без да използват по-модерни системи от въоръжението.

В същото време Осбърн отбелязал, че Су-30МКИ бил един от самолетите, чиято конструкция е взета под внимание при разработката на „Тайфуна” и в „правилни ръце” изтребителят представлява сериозна заплаха.

Великобритания разполага със 117 броя изтребители „Тайфун”, а Индия притежава 200 броя Су-30.

Индийците на ученията в Конингсби използвали 4 самолета руска изработка и монтирани в Индия Су-30 МКИ. Тези маневри станали отлична възможност за британските пилоти да проверят възможностите си на фона на изтребители руска конструкция. /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!