Следвайте "Буднаера" в Телеграм

8 начина как успешно да се справяме с агресивните хора

Морихей Уешиба – създател на АйкидоМорихей Уешиба – създател на Айкидо

Повечето от нас сме се сблъсквали с агресивни, заплашителни или контролиращи личности в даден етап от живота ни. Тези лица могат да сe открият както в ежедневието, така и в професионалната сфера. На повърхността могат да изглеждат властни, конфликтни, настоятелни и дори понякога враждебни, но въпреки това, с проницателен подход и интелигентно общуване можете да обърнете агресията в сътрудничество и снизхождението в уважение.

По-долу са изброени

осем ключови правила за справяне с агресивни, сплашващи и контролиращи хора.

Имайте предвид, че това са общи правила и не всеки от съветите, може да се прилага към вашата конкретна ситуация. Просто използвайте това, което работи за вас и оставете останалото.

Вижте специализираното ни обучение „Управление на конфликти, решаване и предотвратяване“

1. Запазете самообладание

Една от най-общите характеристики на агресивните и контролиращи хора е, че те умишлено се стремят да ви разстроят и да ви изкарат от равновесие. По този начин те си създават предимство спрямо вас, което им дава възможност да се възползват от вашите слабости.

Първото правило е да запазите самообладание и спокойствие дори и в напрегнати ситуации.

Очевидно това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но колкото по-малко реагирате на провокации, толкова повечеможете да използвате по-добре вашата обективна преценка, за да се справите с предизвикателството. Когато се чувствате разстроени или предизвикани от някой, преди да кажете или направите нещо, поемете дълбоко дъх и пребройте бавно до десет (по възможност не на глас). В много случаи за времето, когато достигнете десет, може би сте възвърнали самообладанието си и сте измисли по-добър отговор на въпроса, който да може да намали, а не да изостри конфликта. Ако след преброяването до десет все още сте разстроени, опитайте се да отложите разговора за по-късно. Можете да използвайте фрази като „Хайде ще говорим после …“ или „Нека да помисля за това …“, които ще ви спечелят време. Запазвайки самоконтрол, вие придобивате по-обективна преценка на ситуацията, което моментално преобръща нещата във ваша полза. 

2. Имайте резервни варианти

Не всички агресивни и заядливи хора заслужават вашето внимание.

Времето ви е ценно и вашето щастие и благополучие са приоритетни.

Освен ако не обсъждате нещо важно за вас, не хабете енергията си да се разправятe с някой негативно настроен към вас. Независимо дали се занимаватe с ядосан шофьор, нахален роднина или властен началник, дръжте се на разстояние и се опитайте да избягвате конфликти, освен ако не е абсолютно наложително. Има моменти, когато може да се чувствате сякаш сте „заклещени“ с много труден човек и просто няма измъкване. В тези ситуации, дръжте вашите възможности отворени. Консултирайте се с доверени приятели за различни начини на действие и запазете вашето щастие и благосъстояние като приоритет номер едно. Никога не сте буквално„заклещени”! От всяка ситуация има изход! Имайте резервни варианти.

3. Бъдете проактивни

Да бъдем наясно с начина на мислене на агресивните и конфликтни личностни, би ни помогнало да използваме повече проактивни подходи в комуникацията си. Един такъв подход е да погледнете на ситуацията през очите на другия човек. Поставете се за кратък момент на негово място и обмислете предложението, което чувате. Осмислете неговата гледна точка и подберете най-добрия начин да представите своята идея. Опитайте се да продължите изречението: „Сигурно не е лесно да …”:

„Приятелят ми е толкова агресивен. Сигурно не е лесно да дойде от среда, в която всеки е принуден да се конкурира с останалите … „

„Мениджъра ми е много арогантен. Сигурно не е лесно да му се налагат толкова високи изисквания от висшестоящите началници.”

„Партньора ми постоянно се опитва да контролира. Сигурно не е лесно да си отрасъл в семейство, където постоянно да ти налагат как да мислиш и как да действаш във всяка ситуация.”

Все пак не забравяйте, че състрадателни изказвания не са извинение за неприемливо поведение. Идеята на всичко това е да си припомните, че човекът срещу вас има свой живот, свои проблеми и може би те са причината за неговото държание. Докато сте разумни и наблюдателни, неговото поведение може да ви каже много за това с какъв човек си имате работа. Проактивният подход може да допринесе за решаването на проблема и то по най-ефективния начин. 

4. Знайте човешките си права

Когато сте в дебат с „труден” характер е от изключителна важност да знаете своите човешки права и по специално да разпознавате кога те биват нарушавани. Докато не сте враждебен към околните, вие имате пълното право да се защитавате и да се борите за правата си. Но ако от своя страна вие се държите враждебно е напълно възможно да загубите някои от тях. Ето и кои са:

Вие имате право да бъдете третирани с уважение.

Вие имате право да изразите чувствата си, мнения и желания.

Вие имате право да зададете вашите собствени приоритети.

Вие имате право да кажете „не“, без да се чувствате виновни.

Вие имате право да получите това, за което плащате.

Вие имате право да имате различно мнение от другите.

Имате право да се защитите ако сте застрашен физически, умствено или емоционално.

Вие имате право да създадете свой собствен щастлив и здравословен живот.

Тези фундаментални човешки права определят вашето лично пространство.

Разбира се, нашето общество е пълно с хора, които не спазват тези права. По специално агресивните, враждебни и контролиращи индивиди целят да ви лишат от правата ви, така че да могат да ви контролират и да се възползват от вас. Но вие имате силата и моралния авторитет да заявите, че вие сте този, който е отговорен за вашия живот. Фокусирайте се върху тези права и им позволете да ръководят живота и решенията ви.

5. Изместете фокуса върху опонента:

Често срещан модел на поведение сред хората със заядливи характери и мания за контрол е умишлено да поставят вниманието върху вас, с цел да се почувствате некомфортно. Стремят се да ви натякват какво на вас не ви е наред и как нямате правилен подход към ситуацията, вместо да се опитат да разрешат проблема.

Основната цел на този модел на поведение е да се манипулира и доминира над околните, вместо да се демонстрира искреност и загриженост към проблема. Те се опитват да ви провокират и тестват по този начин и ако реагирате отбранително,моментално попадате в техния капан. Подобна реакция за тях означава, че те доминират над вас и могат да ви побутват и манипулират безнаказано. Едно просто, но изключително ефективно решение на проблема е да изместите фокуса върху проблемния човек. Това се осъществява най-лесно чрез задаване на въпрос. Ето няколко примера:

Агресор: „Вашето предложение не е дори близо до това, което искам аз.“

Отговор: „Вие давате ли си ясна сметка за последствията от това, което искате да направите?“

Агресор: „Ти си толкова тъп.“

Отговор: „Неуважителното ти отношение няма да доведе до разрешаване на ситуацията. Това ли е наистина, каквото целиш? „

Дръжте въпросите си отворени и конструктивни.

Поставяйки проблемния човек в светлината на прожекторите, вие неутрализирате негативното му влияние върху вас и придобивате повече сила в ситуацията.

Втората техника, която може да използвате е да се опитате да изместите фокуса на разговора към нова тема. Просто кажете „Между другото …“ и поставете началото на нова тема, която би могла да промени динамиката на разговора и да доведе до по-продуктивен резултат. 

6. Използвайте хумор

Хуморът е мощен инструмент за комуникация. Преди години имах колежка,която беше доста надменна и смущаваща. Един ден, мой колега й каза: „Здравейте, как сте?“. Когато колежката егоистично игнорира поздрава, колегата ми изобщо не се почувства обиден. Вместо това, той се усмихна добродушно и се пошегува: „Толкова добре, а?“ Това разчупи леда и двамата започнаха приятелски разговор. Изключително ефективно!

Ако бъде използван правилно, хуморът може да се окаже мощен инструмент, с който да неутрализирате проблемни хора и да им покажете, че сте способни да запазите самообладание дори и в некомфортни ситуации. 

7. Формализирайте навреме комуникацията

При по-сериозни ситуации, залагайте на проактивен подход в ранен етап от комуникацията.

Когато си имате работа с агресивни, заплашителни и контролиращи хора,с които трябва да общувате ежедневно, изключително важно, още в самото начало е да се сложи край на всякакви потенциално вредни модели на общуване. Примиряването с тях само ще насърчи отрицателното въздействие и то ще продължи да се повтаря, дори може да се засили. Погрижете се вие да сте човека, които задава началния тон на взаимоотношенията, а не агресора.

Когато е възможно, постарайте се да формализирате комуникация с проблемния човек, като поставяте неща в писмена форма или осигурявате присъствието на трета страна като свидетел. Пазете всякакви важни документи, които съдържат факти, въпроси, споразумения, разногласия, графици и срокове.

Когато ще обсъждате някаква неподходяща или неприятна тема, постарайте се да имате един или повече свидетели. Помолете „проблемния” човек да обясни достатъчно ясно тезата си и да провери фактите. Реферирайте към предишни разговори и документи, които могат да затвърдят вашата позиция. На всяка цена избягвайте да правите обвинения и изказвания, които започват с „Вие …”, защото е много вероятно опонентът да стане отбранителен. Вместо това, започвайте вашите изречения с „Аз..”, „То..”, „Ние..”, „Хайде да..”, „Това..”, и ги продължавайте с конкретни факти. Разгледайте следните примери:

Неефективна комуникация: „Вашите шеги са обидни.“

Ефективната комуникация: „Аз не се чувствам комфортно с вашите шеги. Обидни са за мен.“.

Неефективна комуникация: „Вашите действия са прикрити.“

Ефективната комуникация: „Важно е тези решения да се вземат чрез справедлив процес.“

И отново, документирайте всичко и проверявайте фактите. Погрижете се да имате достатъчен брой доказателства, които да подкрепят и валидират вашата позиция.

За практични умения в решаването на конфликти и проблеми вижте нашият специализиран курс „Управление на конфликти

8. Поставете ултиматум

Когато една агресивна, заплашителна или контролираща личност настоява да навлезе вличното ви пространство и не иска да приеме „не“ за отговор, поставете ултиматум. Умението да поставяте ултиматуми и да демонстрирате какви могат да бъдат последствията от поведението на лицето, е изключително мощно оръжие. Ако успеете да го артикулирате по правилния начин, то ще накара човека да се замисли дълбоко за действията си и да превключи от враждебност към уважение. 

В заключение ще добавя: за да знаете как да се справяте с агресивни, заплашителни и контролиращи хора, трябва наистина да овладеете изкуството на комуникацията. Веднъж научите ли се да прилагате тези умения ще придобиете по-обективен поглед върху света около вас, повече увереност в себе си и по-добри взаимоотношения с околните.

Желая ви успех по пътя към лидерството!

Преведе Радостин Тонев, курсист в АЛСУ. Източник:

http://www.psychologytoday.com/blog/communication-success/201409/how-successfully-handle-aggressive-and-controlling-people

alsu.eu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!