Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Потребителски организации алармират: Кравето масло се прави от свинска мас, ментетата са пълни с палмово олио и вода

Съвременен цех за производство на краве масло

Кравето масло се оказва свинско. То е произведено от свинска мас, алармираха потребителски организации пред „Всеки ден“.

Сбърканото в случая животно се оказва, че има пръст в доста от произвежданите у нас марки на продукта масло.

Много фирми лъжат жестоко потребителите и със замяна на млечните мазнини в маслото с растителни – палма, маргарин, както и с недопустими количества водно съдържание. Това сочи

съвсем ново тестване от „Активни потребители“ с взети 10 различни вида масло от магазините на случаен принцип.

Изводът е, че около половината от кравето масло на българския пазар е тъпкано с мазнини, които не са от краве мляко. Заместват го палмовото олио, хидрогенирани отпадъчни мазнини, дори свинска мас и много други ментета. Има и масла, които чупят всякакви рекорди по вода в тях – и по над 40% от съдържанието е водно.

Спецовете припомнят и предупреждават, че истинското краве масло съгласно и нашите, и международните стандарти е с 80-82% масленост и 16% водно съдържание. Сегашният тест за кравето масло е втори за 9 месеца.

Изводът е катастрофален – за това време нищо не се е променило.

Много производители не спират да влагат в продуктите немлечни мазнини в нарушение освен на добрите производствени практики, но и на закона. Има „краве масло“ и с над 60% немлечни мазнини. Други лъжливи марки се записват с по между 10 и 50 на сто.

В повечето случаи маслата с непозволени примеси са произведени от фирми, за които абсолютно същият проблем е бил засечен и при тестването миналата година. „Не им пука нито от потребителите, нито от общественото мнение като цяло, нито от надзора на Агенцията по безопасност на храните – от нищо“, коментират експертите. Чувствали се недосегаеми въпреки категорично незаконните си практики. Такова „краве масло“ може да се произвежда и да се продава в магазините, но не и под това име.

По закон продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като „имитиращи“, като на опаковката им се изписват видът и процентът на заместителя. А в магазините вече масово има отделни щандове или секции за стоки имитации, чиито етикети коректно описват какво съдържат. Но има и други, които разчитат на престъпна измама чрез ментета, предупреждават експертите.

Как се познава истинското

Два са основните белега, по които можем да разпознаем истинското краве масло от имитациите. И двата обаче не могат да се видят в магазина. Но пък като установим ментето вкъщи, можем никога повече да не купуваме от тази марка.

Първият белег е цветът – истинското масло е с отличителен жълтеникав оттенък, докато ментетата най-често са по-бледи. Консистенцията е вторият белег. Изваденото от хладилник краве масло е твърдо и се размазва трудно на филия. Имитациите са меки като маргарин, дори и при ниски температури. /viaranews.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!