Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По Оруел: Войната е мир и мирът е война - Търговец на оръжия командва Американския институт на мира

Стивън Хедли лично е заинтересован от разгаряне на конфликта в Украйна, пише Intercept

Стивън Хедли

Американският институт за мира напомня абсурдите в духа на Оруел, докато е ръководен от Стивън Хедли - човек, чиито доходи идват от доставки на оръжия в другите страни, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Intercept.

Главата на финансирания държавен Американски институт на мира Стивън Хедли лично е заинтересован от разгаряне на конфликта в Украйна, пише Intercept.

Американският институт на мира е учреждение, създадено в американското правителство. Неговата задача е да поддържа мира на планетата с помощ на "Ненасилствено разрешение на конфликтите", пояснява изданието, цитирано от news.ibox.bg.

В същото време ръководителят на тази организация Стивън Хедли - "Неумолимият ястреб", който постоянно настъпва за разширение на военното вмешателство в делата на другите държави.

Противоречието е просто обяснимо: Хедли влиза в съвета на директорите в отбранителната компания Raytheon, напомня изданието.

Бъдещият съветник по национална сигурност на президента Джордж Буш и настоящ ръководител на Американския институт на мира отстояваше идеята за навлизане в Ирак. По-късно той призоваваше и към масирани авиоудари по Сирия. През последната година той нееднократно се застъпи за ескалация на конфликта в Украйна, твърди интернет-изданието.

На Глобалния форум във Вроцлав през юни т.г. Хедли се изказа в полза на доставка на оръжия за украинското правителство, тъй като, по думите му, това "Увеличава цената на това, което Русия прави в Украйна".

"Дори президентът Путин е чувствителен към чувалите за трупове на убитите руски войници", цитира Intercept главата на Американския институт на мира.

Конфликтът на Украйна увеличи регионалните разходи за отбрана, което съществено увеличи печалбите на Raytheon, пише изданието като припомня изявлението на финансовия директор на компанията.

Проектът за създаване на интегрирана система за ПВО в Полша, към която имаше интерес Raytheon, се превърна в приоритет за полската страна след събитията в Украйна, заяви пред инвеститори през октомври 2014 вицепрезидентът на компанията. Накрая, през юли, сенатор Джон Маккейн призова за Украйна да бъде обезпечена с ракетни системи Javelin произведени от Lockheed Martin и Raytheon.

Хедли се явява член на съвета на директорите на Raytheon от 2009 година.

Само за 2014 г. той е получил възнаграждения и акции за над 290 хил. долара. Медиите припомнят мнението на директора на контролиращата група "Инициативи в публичната отчетност" в компанията - Кевин Конър, който заяви, че оставката на Хедли от поста директор на Американския институт на мира би била "стъпка в правилната посока".

"Ако Американският институт на мира продължи да бъде оглавяван от Хедли, това е абсурд в духа на Оруел". /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!