Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Идиотското агроембарго срещу Русия ни удари с 42 млн.евро за 7 месеца

7plus7.net

Идиотското отношение на ЕС към Русия сериозно разклати финансовото състояние на земеделските производители. Загубите ежедневно растат, множество животновъди изклаха животните си, част от тях продават бизнеса си, защото продукцията им не се търси, а по веригата сериозни сътресения има в дружествата, които произвеждат млечни продукти за износ.

По същото време вносът на евтини суровини и изделия от същия вид, идващ от страните от ЕС се е вдигнал 2,6 пъти. Всички фермери наричат налагането на агроембарго срещу Руската федерация идиотско, което рефлектира жестоко и върху френските фермери, които излязоха на масов протест.

Те блокираха магистрали заради цената на млякото и кризата в животновъдния сектор. Бунтуващите се спряха движението една от най-главните пътни артерии в страната – магистрала A7 – за влизане в Лион.

Протестът им е насочен главно срещу търговците на дребно и преработвателите и свиването на цените на млякото да критични нива. Голяма част опт протестиращите заявиха, че работят на загуба, защото и износът към трети страни е нарушен.

Точно 82 милиона лева са загубите за българското земеделие от руското ембарго, потвърди и земеделският министър Десислава Танева.

В плодове и зеленчуци ударът е почти за 22 млн. лв., а останалите загуби са в сектора на месата и преработката. За тази една година от въвеждането на руското ембарго до края на юни преките сделки, които щяхме да имаме, ако не беше това руско ембарго, са на стойност не повече от 10 милиона евро, добави тя и отбеляза, че най-доброто решение е тези санкции да отпаднат.

Да, но това не се споделя от външния министър Даниел Митов и от премиера Бойко Борисов, които чинно изпълняват повелите на Брюксел и Вашингтон.

Танева каза още, че 7 септември се свиква специален съвет на министрите на земеделието от ЕС само на тема мляко и мерки за подкрепа и се надява, че искането на България от декември да бъде по някакъв начин удовлетворено, за да компенсираме доходите. /7plus7.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!