Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Големите лъжи за пушенето

При извънмерната толерантност към всякакви извращения не може да не направи впечатление нетърпимостта срещу пушачите. Последното предложение е и у нас, както в цивилизования свят, да се украсят кутиите за цигари със стряскащи картинки на последиците от пушенето, в сравнение с които инквизицията изглежда като градинско парти. Доста подозрителна е тази неистова загриженост за здравето на любителите на тютюна. И има защо.

Американски съд е установил, че статистиката за вредата от тютюнопушенето е била поръчвана от фармацевтичните компании. На международния „цигарен фронт“ възникна събитие, което издърпа килимчето изпод краката на всички онези, които се борят яростно с тютюнопушенето.

Тези хора бяха лишени от най-скъпото - статистиката за вредата от тютюнопушенето (особено пасивното).

Това рано или късно, така или иначе щеше да се случи, но навярно не толкова драстично!

Кой е плащал и защо?

Столичният съд на окръг на Колумбия, САЩ, постанови да се премахнат от списъка на продуктите, разпространявани от Food & Drug Administration (ведомство, занимаващо се и с тютюн), няколко доклада на американското министерство на здравеопазването за вредите от пушенето за пушачите и околните, както и да бъдат изключени от състава на съветниците на FDA трима експерти, участвали в изготвянето на тези документи.

Защото тези „експерти“, както е установил съдът, са били на издръжка на фармацевтичните компании Glaxo и Pfizer, които получават директна парична облага от факта, че хората се отказват от пушенето: например като произвеждат препарати, помагащи да се откажат.

Тези компании са активни поборници на средства за борбата с тютюнопушенето в световен мащаб чрез фондации и други канали, като е важно да се отбележи, че продажбата на препарати, особено без рецепта, е многомилиарден бизнес, в пъти повече от цигарения.

Какво съдържат докладите?

Един от тях, от 1998 г., е за никотиновата зависимост. Някога чували ли сте, че никотинът създава по-силна зависимост от тази на хероина (въпреки че очевидните факти говорят за друго), както и че всички пушачи са наркомани? Е, няма повече такъв доклад.

Сега - кои са тези трима експерти. Поименно и на английски: Джонатан Самет, Нийл Бенуиц и Джак Хенингфилд. Тези и още няколко други герои, оказва се, около 30 години са получавали грантове, премии и други пари от двете корпорации, непосредствено и материално заинтересовани от ограничаването на тютюнопушенето, от това хората да вярват например във вредата от пасивното пушене, да досаждат и принуждават пушачите да "потърсят медицинска помощ, за да се откажат от пушенето".

И ето че се появява съдията Ричард Леон... Какво означава неговото решение: то е доказателство за това, че кампанията срещу тютюнопушенето (в своята американска версия) е започнала и е била финансирана с изцяло користни цели от американското медицинско лоби. Което в крайна сметка не е никаква тайна - достатъчно е да се разгледа списъкът на тези, които финансират кампанията срещу тютюнопушенето, при това по целия свят.

Откъде са цифрите?

Решението на съда означава преди всичко и това, че много от сведенията за вредата от пушенето са боклук и с тях не може да се борави.

Не че и това е откритие. Пак в САЩ, както и в други страни, има много статии и книги, написани за това с какви методи са получени стряскащите цифри за въздействието на цигарения дим върху околните непушачи.

Измислен е дори термин - "наука за боклуци". Тя се разглежда например в творбите на класика в жанра, американския статистик Майкъл Макфаден (най-новата му книга на немски, с позоваване на бореца срещу тютюнопушенето Хитлер, се казва „Tobacconacht“).

Майкъл е уникален човек, той още преди решението на съдия Леон, е проучил почти всички първоизточници, прочел е и най-дребния шрифт, и разбрал, че изходните доклади на тази тема са само шест. Ето какви са неговите открития…

Така например добре познатата история за това как "в САЩ", веднага след забраната за пушене, в много проценти е намалена смъртността от инфаркти. По-късно се оказва, че е взета статистика, публикувана след забраната, но направена преди това. Но цифрите се разхождат из информационното пространство.

Има такава история и за появата на рак на белия дроб. Тя е съставена в Калифорния преди забраната, а не след това.

Или идеята, че пасивното пушене може да предизвика пародонтоза. Оказва се, че са правени експерименти не с хора, а с плъхове. За целта плъховете са поставяни в малки кутии, където са вкарвали дим. Според изчисленията на Майкъл Макфаден това е примерно като дим от около десет хиляди цигари в телефонна кабина (ако там стои един човек).

Плъховете са оцелели, но на венците им се образувало нещо странно: стискали зъбите си?

Толкова за „науката“

Има подобни проблеми и за активното пушене, т.е. вредата за тези, които пушат. Като пример е цифрата за 400 000 смъртни случая годишно от пушене (отново само в САЩ).

Оказа се, че половината от включените "жертви" са били на повече от 72 години, а 20% - на повече от 80. Починали са от болести, за които се "смята, че са свързани" с пушенето. Въобще дойде време за разглеждане на първоизточниците.

Сега възниква въпросът какво следва. Бюджетът на антицигарените организации в САЩ е (според Майкъл Макфаден) до 900 милиона долара на година. За тези пари се прави мощна кампания за разпространие по целия свят на подобни данни.

Към тази хранилка са привлечени хиляди хора. Задействана е Световната здравна организация, правителства, направени са редица изявления на най-високо ниво, приети са закони за забрана на тютюнопушенето, вдигани са цените на цигарите - и всичко въз основа на тези доклади.

Очевидно американското медицинско лоби е било убедено, че номерът ще мине, че никой няма да проверява статистиката. Е, дойде време да се провери.

Затова бъдете внимателни с големите кампании за нещата, около които се въртят големи пари.

По материали от nbox.bg /glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!