Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България не съществува за Света

АНДРЕАС КАНДЕЛА

Страната ни не е представена на Световното изложение за храни! Кой е виновен за това?

Ще бъда искрен с вас. От името ми се подразбира, че във вените ми не тече само българска кръв, а мислите ми не протичат само на български език. Все пак, това никога не е било проблем за мен.

Спомням си, когато за пръв път стъпих на българска земя и започнах да уча езика и нравите на другата половина от семейството ми.

Иска ми се да кажа, че беше трудно или лесно, но истината е по-сложна. С лекота проговорих езика на майка си, но имах проблем с нравите на българите. Дори и днес не мога да свикна с някои неща. Открито се бунтувам, макар това да ми носи повече негативи, отколкото ползи. Пример за това е първия път,когато чух поговорката:

„Склонена главица, сабя не я сече.“

Бях малък, когато чух тези думи, но както тогава, така и днес, ме побиват ледени тръпки, щом някой ги изрече. Духът, който носят ме отвращава. Това е робски дух, лишен от желание за достойнство или борба. Дух, който се примирява със статуквото.

Сигурен съм, че тези думи не важат за всички българи, но понякога те обясняват някои процеси и събития в страната, които засягат всички ни. Днес бих искал да ви дам пример за едно такова явление, за което никой не говори. Явление, пред което сме „склонили главица“.

На 1 май 2015 г. в Милано беше открито Световното изложение.

Сигурен съм, че сте запознати, но за тези, които не са, нека поясня. Световното изложение е международен форум, който позволява на всяка страна да представи своето лице пред света. Това е изключителен шанс за държава, която иска да изгради положителен образ и да привлече вниманието, не само на туристите, но и на инвеститори и бизнес предприемачи от цял свят.

Събитието тази година е огромно по размери и значимост.

В специално построения комплекс, с територия от 1.7 млн.кв.метра, страните участнички построиха павилиони представящи своите родини. Организаторите очакват над 22 млн. души да посетят експото. Разбира се, всяко такова изложение си има тема, а тазгодишната е:

„Да изхраним планетата. Енергия за живот.“

Тази година страните, които присъстват в Милано са над 130, но нас ни няма.

България не е представена на Световното изложение за храни!

На него са представени страни като: разкъсваният от войни Судан, Ангола, на която доскоро бяхме дарител, разрушеният от земетресение, Непал.

Но нека не се сравняваме със страни от Третия свят.

Ето страни, с които би трябвало да сме на едно ниво:

Албания, Сърбия, Черна гора, Румъния, Молдова, Естония, Литва

След като изредих тези имена, и ви показах лицето на тези държави пред света, се чудя – възможно ли е това?

България, която трябва да се гордее със своето земеделие и има над 440 хил. фирми, които се занимават със селско стопанство, няма да участва на световното изложение на храните?!?

Кой е виновен за това?

Вина за това престъпно безхаберие имат последните три правителства и всички институции, които поради мързел или недалновидност, пропуснаха да представят България пред света. Вече свикнах управниците да са просто едни мързеливи сребролюбци, които желаят да спечелят колкото се може повече, за колкото може по-кратко време, но с друго не свикнах - българите да „скланят главица“.

Това е истината. Аз и ти - ние сме виновни.

Виновни, че не се бунтуваме срещу собствения си геноцид. Виновни, че приемаме света да ни счита за бяло петно на картата. Виновни, че земята ни се ограбва и изнасилва. Виновни, че се подчиняваме. Виновни, че на следващото изложение няма да има страна, която да представим.

Виновни сме, че скланяме глава…/no-comment.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!