Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Без бой: Българи превзеха гръцки плаж

Наши предприемачи изкупуват вили, дават ги под наем за 100 евро

Без бой нашенски предприемачи сбъднаха мечтата за излаз на България на Бяло море. Плажната ивица на набиращото популярност селце Миродато е българска територия. Заможни хора от Пловдив, Смолян, София и Златоград са изкупили крайбрежните вили и апетитните терени с излаз към морето. Дори първата табела към плажа, която срещат прииждащите туристи, гласи: ТЕРЕНИ С ПРАВО НА СТРОЕЖ, ИЗГОДНО!

Под чадърите и в таверните наоколо се чува повече родна реч, отколкото гръцка, а във всяка кръчма и хотел работят нашенци, пише "Марица".

Цените в кръчмите са горе-долу еднакви, но все пак за ориентир - порция сардела или гаврос е 5 евро, октоподът е 7-8, калмари - 6, скумрия 7 евро, куцумура (барбун) - 6 евро. 

Местните знаят доста сносно да попитат „Квартира ли търсите?” и за няма и две минути да ви

насочат към 4-5 адреса в района, за да си изберете. Всъщност тук никога не казват добро утро, защото стават почти по обяд. Поздравяват с калимера (добър ден) и с калиспера (добър вечер). 

Най-бързият и лесен достъп до Миродато е през ГКПП Маказа, от Кърджали по новата магистрала е около 80 км, стига се за по-малко от час, ако няма опашка на границата. За да избегнете задръстванията в Комотини (Гюмюрджина), най-добре е да се качите на магистралата от източната страна на града и да слезете на западната. Оттам се поема по стария път за Ксанти, няма как да се объркате. 

Допреди 5-6 години Миродато беше едно от многобройните позапуснати селища из Северна Гърция, но след отварянето на ГКПП Златоград, а напоследък и на Маказа, районът бележи небивал разцвет, споделят гърците. Селцето се намира на около 20 км от Комотини и 25 км от Ксанти. 

Предприемчиви българи обаче надушват печалбата и още тогава изкупуват атрактивни терени на безценица за по 4-5 евро на квадрат. Сега на първа линия почти не се намират имоти за продажба, а в отдалечени на по 5-10 км райони се предлагат между 6 и 12 евро на квадрат. В района няма да видите къщи на повече от 2 етажа, защото попада в гръцката Натура 2000, затова всичките вили по брега са на един, най-много на два етажа, сгушени под кипариси или маслинови дръвчета. 

Миродато всъщност се намира в община Абдера или Авдира, известно като родното място на гръцките философи Демокрит и софиста Протагор. Тук има и изключително интересен археологически музей, което е допълнителна опция за туристите.

Плажната ивица е известна Скала Авдира. Водата е бистра и прозрачно синя сутрин, поне 150-200 метра навътре е до колене, удобно за фамилии с малки деца. 

Чадърите и шезлонгите на плажа са безплатни, при това между тях има простор, а не са нагъчкани като по Българското Черноморие. Достатъчно е да си поръчате кафе и бира за около 5 евро, за да ги ползвате цял ден. Още със сядането сервитьор идва и приема поръчката, при това надлежно издава касов бон на място. За почитателите на свободното плажуване има огромни територии, където да си направят бивак, което излиза съвсем безплатно. 

Квартира в района може да се намери от 20 до 35 евро за двойна стая, колкото е по-близо до плажа - толкова по-скъпо. 

Примерно в хотел-таверна „Теоклитос“, който е на около 100 метра от плажа, стаята струва 35 евро, независимо дали е 2 или три легла. Ако искате закуска, обаче, се плаща отделно и е по 5 евро на човек, което автоматично надува цената на 45 евро на вечер. 

За компании и семейства най-изгодно е да се наеме вила. Къщичка на брега на морето, където от прага стъпваш направо на пясъка, може да се спазари между 100 и 150 евро. За три семейства, примерно се пада между 33 и 50 евро на вечер, вилите са удобни, с оборудвана кухня и разкошни дворчета с барбекю. Дори някои известни пловдивчани имат разкошни малки вили на първа линия, които отдават още в началото на сезона. В местния Бевърли Хилс има цял квартал от Златоград. Даже местните често организират екскурзии на разменни начала. Примерно златоградският предприемач Александър Митушев предлага ваучери за по 10 евро, в които са включени пътни и обяд и кафе на брега на морето. От гръцка страна подобна оферта дава и Димитрис Карачобанис, собственик на таверни край плажа. /БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!