Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Древният Марс бил двойник на Земята

Марс

/КРОСС/Нови данни, събрани от марсохода "Кюриосити", показват, че някога на Марс е имало континентална кора, подобна на земната. Американски и френски учени фокусирали вниманието си върху 20 скали, изследвани наскоро. Очаквало се те да съдържат голямо количество базалт, но се оказало, че са богати на силиций. Следователно геоложкото минало на Марс може би няма нищо общо с досегашните виждания на учените по този въпрос и е било сходно с това на Земята. 

Новоизследваните скали се намират в кратера Гейл. Някои от тях са с порфирна структура, а други - с едри фрагменти от кварцов диорит и гранодиорит. Скалите са на 3,6 милиарда години.

Освен образците, са наблюдавани и скали с големи ярки кристали, които са неочаквани за Марс. Подобни вулканични скали са били в основата на изграждането на континентите на Земята, обясняват учените.

Повечето от тях са мнение, че на Марс няма магмена активност. Затова се очакваше да бъдат открити големи количества базалт, какъвто има на океанското дъно на Земята. Откриването на скали с голямо съдържание на силиций обаче свидетелства за по-динамично геоложко минало, свързано с евентуално наличие на континентална кора и дори на тектонски плочи. /cross.bg/

По-рано холандски изследователи установиха, че преди около 1 млн. години на повърхността на Марс е имало вода и дори своеобразни реки, което не е толкова отдавна според космическите мерки. /novini.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!