Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган: „Османците са първите стъпили на Луната, а не Нийл Армстронг”

Османците са първите стъпили на Луната

„Уърлд нюз дейли рипорт”, 6 юли 2015 г., Барбара Джонсън
Превод: Р. Григоров / Българска Легия за информационна защита

ИСТАНБУЛ. Османците са първите стъпили на повърхността на Луната, а не Нийл Армстронг, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера /5 юли/ по време на ифтара, организиран от турския Зелен полумесец /ислямистки вариант на Червения кръст и Червения полумесец, б.пр./.

„Г-н Ердоган заяви, че мюсюлмански изследователи са достигнали Луната преди повече от 300 години – далеч преди програмата „Аполо“ и обеща да построи джамия в кратера, в който са се приземили.

„Твърди се, че първият човек, стъпил на Луната е Нийл Армстронг през 1969 г.“, каза Ердоган. „Истината обаче е, че ислямските космически изследователи са достигнали нашия спътник 334 години преди това – в 1635 г. Всеки знае историята на Лагари Хасан Челеби /Lagâri Hasan Çelebi/ „Османският ракетен човек“, направил първият в историята успешен ракетен полет от човек в 1633 г. Това обаче, което може би не знаете е, че две години по-късно той се е опитал да достигне Луната и най-вероятно е успял!“.

Историята за Лагари Хасан е описана от знаменития арабски търговец и пътешественик от 17-ти век Мехмед Зили, по-известен като Евлия Челеби /Evliya Çelebi/. В неговите забележителни пътеписи, той съобщава, че Лагари Хасан е построил 7-крила ракета, задвижвана от 50 оки /63,5 кг./ барут, с която бил излетял от Сарайбурну, близо до двореца „Топкапъ“ /Topkapı/ в Истанбул“.

Както пише Евлия Челеби, Лагари Хасан прокламирал преди старта: „О, мой султане! Бъди благословен, отивам да говоря с Исус”, преди да запали барута на ракетата. След това се бил издигнал на повече от 200 метра във въздуха и се приземил в морето, на неколкостотин метра от точката на излитането му. Плувайки към брега, Евлия Челеби твърди, че той бил заявил: „О, мой султане! Исус ти изпраща поздрави!”.

Изненадващото твърдение на президента Ердоган предизвика известни шушукания и смях у аудиторията – реакция, която очевидно ядоса турският политик. Той отвърна подобаващо, за да затвори устите на скептиците, подиграващи се с неговите твърдения заявявайки, че в най-скоро време ще разполага вече и с доказателства за тях.

„Защо не вярвате? Защото никога не сте вярвали, че мюсюлманин може да направи такова нещо така, както никога не бихте повярвали, че нашите предци са докарали кораби в Златния рог след като преди това на ръце са ги пренесли по сушата дотук”, каза Ердоган, намеквайки за завладяването на Цариград от Мехмед ІІ Завоевателя през 1453 г. „Това твърдение не е ново. Много учени в Турция и по света са го лансирали и аз мисля, че те са прави. НАСА може би е унищожила повечето от физическите доказателства за османския успех, по време на мисията на „АПОЛО-11”, но ние ще се опитаме да намерим доказателство, което да вдигне завесата, прикриваща истината”.

Турският президент не даде никакви насоки обаче за доказателствата, които очаква да бъдат намерени нито уточни начина, по който се надява те да бъдат събрани.

Историята за Лагари Хасан Челеби се смята, разбира се, за легенда от мнозинството историци и повечето експерти са категорични, че би било невъзможно „авиаторът” да е оцелял при полет в открития Космос.

Първият му „полет” беше предмет на ТВ-шоуто „Ловци на легенди” /MythBusters/ на 11 ноември 2009 г. в епизода „Катастрофа и пламък” /“Crash and Burn”/. Ракетата, конструирана за шоуто не се доближаваше обаче до описанията на Евлия Челеби, а ив окончателния й дизайн не е бил направен опит да бъдат използвани материал от неговото време.

Екипът отбеляза, че Евлия Челеби не бил дал достатъчно подробна спецификация на дизайна на ракетата, използван от Лагари Хасан, но заключи, че „би било изключително трудно” за някой от ХVІІ век, без достъп до модерните стоманени сплави и завърчни техники да кацне успешно или дори изобщо да постигне някакво стартово ускорение.

Този извод беше нагледно подкрепен от факта, че при повторния старт на ракетата, тя избухна по средата на полета й.

Източник: worldnewsdailyreport.com

Допълнение:

Чрез споделянето на тази информация не претендираме, че същата е някакво официално заявление отбелязано от авторката на статията, Барбара Джонсън в worldnewsdailyreport.com. 
Изглежда, че темата на тази статия е базирана на едно изказване на Ердоган от края на миналата год., в което заявява, че САЩ никога не са стъпвали на Луната. 
Имайте едно на ум винаги: World News Daily Report е американо-еврейски ционистки вестник базиран в Тел Авив, Израел посветен на покриващ библейската археология новини и други загадки от целия свят.
/anonybulgaria.wordpress.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!