Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: България може да изпревари Гърция до 2 години. Христина Вучева: Няма измъкване от капана, в който влезе Гърция

Христина Вучева, Борисов

България може не само да застигне, но дори и да изпревари Гърция още в следващите 1-2 години, ако запази сегашните си бурни темпове на развитие и на усвояване на европейските фондове. Тази смела прогноза направи премиерът Бойко Борисов в неделя.

„Гърция е по-богата от нас в момента, но с тези темпове на развитие още в следващите 1-2 години можем да ги изпреварим, ако не направим отново някоя глупост като експеримента с управлението на Пламен Орешарски“, категоричен е премиерът, цитиран от „Труд“.

„Виждате какво се случва, строи и се предава на хората с акт 16. Достигнахме до 96-97% усвояване на еврофондовете. Когато дойдох на власт първата година, усвояването на еврофондовете беше под 1%“, каза Борисов.

Според него, за да се сбъдне прогнозата, „е необходимо да имаме парламент, правителство, а опозиция и управляващи да намерят общ език, за да стабилизираме държавата”.

Борисов обясни, че е дошло време, в което държави, които са ни давани за пример, изпитват сериозни проблеми. /darikfinance.bg/

Борисов: България може да изпревари Гърция до 2 години. Христина Вучева: Няма измъкване от капана, в който влезе Гърция

"Който е влязъл в този капан, в който влезе Гърция - няма излизане." Това мнение изрази икономистът проф. Христина Вучева в сутрешния блок на БНТ. Според нея тежката икономическа ситуация в света ще възпрепятства планирания растеж на страната. "Кредиторите на Гърция, както и на всички държави, дават пари колкото да се покриват лихвите и някакви други малки плащания", смята тя.

"Гръцките банки ще трябва да се спасят от дъщерните си предприятия на Балканите", категорична беше още Вучева. По думите й приватизацията и продажбата на острови в южната ни съседка няма да реши проблемите на гръцката икономика и трябва да стане някакво чудо в някой от секторите, за да се постигне растеж. 

Експертът Лъчезар Богданов обаче твърди, че приватизацията може да подобри бизнес климата в Гърция, макар да беше остро оборен от проф. Вучева, и е категоричен, че още едно опрощаване на гръцките дългове не може да се очаква. /glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!