Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Минчо Христов: Заплатата на Искров е между 60 000 и 90 000 лева - шефът на Федералния резерв на САЩ получава 30 000 лева

Тя се формира от основно възнаграждение и куп бонуси, казва бившият атакист

Заплатата на бившия управител на БНБ Иван Искров е между 60 000 и 90 000 лева. Тя се формира от основно възнаграждение и куп бонуси. Това обяви пред bTV бившият атакист Минчо Христов.

„В същото време шефът на Федералния резерв на САЩ получава 30 000 лева заплата, ако я обърнем в лева. Защо е така?”, попита той. 

Христов се върна години назад, за да припомни какви предложения за промени е внасял като депутат, за да се регулират неща в закона за банките. 

„Искров се противопоставяше на премахването на наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредит, защото това било лошо за банките. Това каза той през 2009 година, а в същото време банките обявиха печалба от 1,4 млрд. лева за 2008-а”, каза Христов.

Той се върна още по-назад във времето, за да обясни, че основният проблем, който се случи около КТБ, е заложен през далечната 2001 година. 

„Тогава парламентът премахна наказателната отговорност при раздаването на необезпечени кредити. Така стане, че банкерът не носи никаква наказателна отговорност, ако раздава необезпечени кредити. През 2006-а исках това да се промени, но не стана. И сега станехме свидетели на случилото се в КТБ”, добави Минчо Христов./БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!