Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Виктор Папазов: До 3 години ще има гръцки сценарий и за България

Нито съседите ни, нито Италия, нито Испания са в състояние да плащат дълговете си

До 3 години ще има гръцки сценарий и за България. Не вярвам, че решението на гръцката криза е намерено. Това заяви пред БНР специалистът по капиталови пазари и пръв шеф на българската фондова борса Виктор Папазов.Той припомни, че според официални доклади на международните финансови институции гърците не са в състояние да плащат дълговете си.

"Някакво временно затишие и облекчение вероятно ще бъде постигнато. И какво от това", коментира Папазов.

По думите му нито Гърция, нито Италия, нито Испания са в състояние да плащат дълговете си. Експертът очаква, че съвсем скоро ще се наложи "превключване на цялата финансова система".

Папазров е категоричен, че това ще се случи и изрази песимизъм относно стабилността на финансовите системи.

"Световната финансова система е направена така, че един път, като стъпиш с двата крака, и е като блато, тя те засмуква като някаква черна дупка", предупреди той, като припомни, че през 2010 година Гърция дължеше 100 милиарда евро, а за пет години са се натрупали над 320 милиарда. В този смисъл той бе категоричен, че дълговете на Гърция са неплатими.

Финанситът вижда в гръцката криза първото проявление на глобалната криза на този финансов модел.

В подкрепата на тезата си той изтъкна, че Португалия и Франция също са в тежко финансово състояние. "На тези еврочиновници въобще не бива човек да им вярва. Те са там, имат някакъв мандат и тяхната цел е с цената на всичко да отложат тежките и неприятни решения за следващия мандат, за тези които са след тях... Всички тези аз не ги възприемам особено сериозно, независимо от това, че имат някакви големи длъжности и титли" , каза той по отношение на оптимизма на Юнкер и Туск.

"Тези в Брюксел са едни чиновници, назначени от финансова олигархия, която в момента диктува грабежа на гръцките активи. След като бъде ограбено и опоскано всичко, накрая ще ги оставят на произвола на съдбата. Както се случи в България и както вероятно отново ще ни се случи в следващите 24 до 36 месеца. Аз не разбирам тези българи, които си мислят, че знаят много и говорят, че така им се пада на гърците. След 24 до 36 месеца като ни се случи на нас какво ще говорят? Какви сме българите?", добави той.

Папазов предупреди, че предстои да ни се случи нещо подобно на гръцката криза. В този смисъл той критикува вземането на 16-милиардния заем. И макар заемът, който българското правителство взема, да е значително по-малък, той отбеляза, че ще има тежки последици, защото "Гърция има някаква икономика, докато ние вече почти нямаме".

Според него кредиторите на Гърция се държат като феодали. "В последните няколко години използвам термина финансов феодализъм. Това е може би системата, в която живеем. При капитализма има възнаграждение на риска, а тука какво се оказа? Че кредиторите не носят никакъв риск. А когато даваш пари назаем, трябва да знаеш на кого ги даваш и какъв е рискът за връщането им", посочи той.

Папазов изтъкна и че в България е била задействана тежка пропагантна машина срещу гърците.

"Не казвам, че и те нямат проблеми и че и те нямат корупция. Но какво се случи в последните няколко години? Отчаянието на брюкселските чиновници идва оттам, че в последните пет години всичките кредити, които частните западни банки са давали на Гърция, са преоформени и са прехвърлени от балансите на тези частни банки в балансите на европейските институции и на европейския данъкоплатец. Затова са толкова безмилостни европейските политици, защото те трябва да прехвърлят тежестта на гръцките кредити на своите данъкоплатци", допълни експертът, като подчерта, че когато са давали кредити на Атина инвестиционните банки са мислели за ползите, които ще получат, отпускайки ги./БЛИЦ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!