Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Следващата бежанска вълна от Сирия може да залее Европа

Турция ще има трудности да се справи с притока на бежанци от гражданската война в Сирия и мнозина от тях най-вероятно ще достигнат до възможността за опит да влязат в Европа.

За това предупреждава турският министър по въпросите на Европейския съюз в коментар, публикуван в петък. 

Турция вече е дала подслон на близо два милиона сирийски емигранти, повече от която и да е друга съседна държава на обхванатата от военни действия страна, което я превръща във водещ в света приемник на бежанци.

А сега Турция се опасява, че сраженията около северния сирийски град Алепо може да накарат около един милион души да премината турската граница. 

„Турция достигна пълния си капацитет за бежанци. А сега се говори, че може да има нова бежанска вълна. Това ще превиши капацитета на Турция и ще изправи Европа лице в лице с още имигранти“, казва министър Волкан Бозкър пред ежедневника Hurriyet по време на посещение в Брюксел. 

Европа вече изпитва затруднения с имиграционната криза, а европейските страни-членки немогат да се разберат как да се справят с него. Повече от 135 000 бежанци и емигранти са пристигнали в Европа по море през първата половина на тази година, а почти 2000 са загинали опитвайки се да пресекат Средиземно море. 
Много от тях бягат от войни, репресии и бедността в Африка и Близкия изток. Голям брой от тези хора са сирийци, някои от които се опитват да преминат по море между Турция и Гърция. 

Бозкър казва, че похарчените средства от Турция за бежанците – страната е изградила верига от бежански лагери по протежение на 900 километровата граница със Сирия – значително превишават приноса на Европейския съюз, към който Турция иска да се присъедини. 

„Ние сме похарчили шест милиарда долара. Общо предоставеното от Европейския съюз е 70 милиона евро и това все още е само обещание, което не е стигнало до нас“, подчертава турският министър. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!