Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България е готова да предостави помощ на Гърция, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи

/КРОСС/ България - най-бедната страна в Европа, където месечната заплата е наполовина от тази в съседна Гърция, е готова да предостави хуманитарна помощ, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи в страната, заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонно интервю за Bloomberg.

„Ако гърците няма какво да ядат, ако нямат храна, гориво, лекарства, това е хуманитарна криза.

Надявам се, че няма да се стигне дотам, надявам се, че ще успеят сами. Хората не са виновни, че политическите лидери ги доведоха до тази криза", заяви Борисов.

„Подобно на останалите десни партии в Европа, ние подкрепяме фискалната дисциплина и реформите, но подкрепата и състраданието са също толкова важни", каза той.

Въпреки че през 2013 г. 21% от българското население, наброяващо 7,2 милиона души, живее в бедност, страната е

четвърта в съюза по най-нисък държавен дълг, възлизащ на 29% от икономическото производство. Средната заплата е 498 долара, докато в Гърция тя е 1104 долара, в Германия - 3 894 долара, а в Унгария - 866 долара.

Борисов се върна на власт преди 10 месеца, след като банкова криза свали предишното българско правителство, управлявано от социалистите. Оттогава той изплати депозитите в Корпоративна търговска банка, четвъртата най-голяма банка в страната, чийто фалит предизвика политическа криза в страната през миналата година, отбелязва Bloomberg. /cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!