Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Задава се нова финансова буря - светът ще бъде засегнат така, че случващото се в Гърция да ни се стори малка неприятна глупост

Фондовите пазари в Китай продължават своето понижение и днес, като в рамките на борсовия ден индексът CSI300 слезе с 6.8%.

Същото е и положението с друг индекс- Shanghai Composite, който загуби 5.9% от стойностите си. Или само в този период загубите са равни на 10 пъти Брутния вътрешен продукт на Гърция.

Според „Уолстрийт джърнъл” от 12 юни досега стойността на акциите в Китай е понижена с 572 милиарда долара.

Почти половината от търговете в страната са преустановени, защото инвеститорите продават всичко, което могат.

Според един от сериозните китайски икономисти Ду Чанчун такъв спад на фондовите пазари в страната не се е наблюдавал никога досега. Правителството в Пекин се стреми да ограничи паниката сред инвеститорите, забранявайки временно продажбата на акции на държавните компании, търгувани на фондовите пазари.

Според редакционната статия на The Times в Китай може да избухне финансова криза, на фона на която Гърция е малко недоразумение.

Инвеститорите в азиатската държава и извън нея се опасяват, че може да се стигне до свободно падане на пазарите. Сривът на шанхайската борса може да постави в неудобно положение китайската делегация на Евразийската среща на високо равнище в Москва, където се очаква тя да има среща с Владимир Путин.

Проблемите на втората засега световна икономика едва ли ще бъдат решени с магическа пръчка и ако се стигне до криза, светът ще бъде засегнат така, че случващото се в Гърция да ни се стори малка неприятна глупост.

Сериозни неприятности донесе и вмешателството на държавата в пазарите. Вместо да позволи свободни операции на фондовия пазар, Централната банка на Китай ограничи краткосрочните продажби и хвърли 23 милиарда долара за укрепване позициите на ключови активи. Това спря падането на пазарите, но не за дълго.

Именно намесата на държавата не убеди инвеститорите в надеждността на еднопартийната икономика, която се разкъсва между Мао Дзедун и Милтон Фридман.

Не е ясно и какъв реално е БВП на Китай. Последните изнесени данни говорят за около 7.4% на годишна база през последните години.

Но високопоставени китайски чиновници нееднократно признаваха, че икономическия ръст в страната се основава на потреблението на енергия. А то намаля рязко през последните 4 години, така че истинските числа ги знаят само Си Цзинпин и неговия икономически екип.

Вчера китайската фондова борса се срина, а загубите на компаниите достигнаха 3 трилиона долара. Причината бе маржин търговия , при която се изкупуват ценни книжа срещу дългове.

Пекин отново се опита да стабилизира ситуацията, като започна да изкупува акциите на компании с висока пазарна капитализация, но отново не постигна желания ефект. Централната банка на Китай отдели над 41 милиарда долара за изкупуването на дялове, продавани от инвеститори, но това е само поредния признак на паника. /vestnikzora.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!