Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Германия е страната, която никога не е изплащала дълговете си. Тя не е легитимна, за да поучава другите нации”

Лондон, 1953 г., гръцкият финансов министър подписва с канцлера Аденауер договора за заличаването с 60 на сто на германския дълг
Лондон, 1953 г., гръцкият финансов министър подписва с канцлера Аденауер договора за заличаването с 60 на сто на германския дълг

Когато Германия заличи част от дълга си

Автор: Лоран Мартине, lexpansion.lexpress.fr

След победата на “не” на референдума, бе поставен въпросът за поносимостта на гръцкия дълг. Мнозина с удоволствие припомниха, че през 1953 г. Германия е заличила 60 на сто от дълга си. Може ли да се прави сравнение?

“Германия е страната, която никога не е изплащала дълговете си.

Тя не е легитимна, за да поучава другите нации”. Изречението е на Тома Пикети, икономистът звезда, автор на “Капитала на ХХ век”. Той го каза в интервю за големия германски всекидневник “Ди Цайт”. Икономистът отново подчерта във вторник сутринта по France Info (France Info), че Европа е била изградена през 50-те г. върху заличаването на дълговете от “миналото” и “по-точно на германския дълг”. Ден след голямата победа на “не” на гръцкия референдум за суровите мерки, това

историческо напомняне е особено вкусно за поддръжниците на преструктурирането на гръцкия дълг. В размер на близо 180 на сто от нейния брутен вътрешен продукт (БВП), дългът на Атина се смята за непоносим от повечето икономисти.

Германският дълг: последователното му заличаване

Други гласове с удоволствие напомнят, че Берлин никога не е изплатил напълно репарациите, които съюзниците изискват от него през 1919 г. Ясно защо: в края на 20-те г., въпреки доброто икономическо възраждане, касите са празни. Репарациите са съкратени с една трета и разсрочени, обяснява Ла Трибюн (La Tribune). През 1932 г. икономиката е потънала отново, съюзниците се отказват дори да изискват тяхното изплащане. Прекалено късно, за да бъде избегнато идването на власт на Хитлер. А въпросът за съкратения през 20-те и 30-те г. дълг преследва Германия до 1953 г.

През тази година в Лондон канцлерът Конрад Аденауер получава от съюзниците ново разсрочване и най-вече изплащане в долари по лихвения процент от онова време, което позволява да се икономисат 40 на сто спрямо размера им през 20-те г. Германският дълг е съкратен наполовина спрямо предвоенния му размер, смята изследовател от Йейлския университет, цитиран от Ла Трибюн. Помощ, която е добре дошла за възстановяването на страната. Гърция е един от 21-те кредитори на Германия, припомня Фигаро(Le Figaro). Официално германският дълг ще бъде изплатен напълно след обединението, през 2010 г.

“Германия е най-лошият платец на дълг през ХХ век”, обяви през 2011 г., в началото на гръцката криза, германският икономист Албрехт Ритчл. Но може ли да се смята, че Гърция трябва да се възстанови като страна, излязла от война? В Германия това не се разбира от само себе си, защото гърците дълго са се възползвали от европейските субсидии. Без от това да се възползва тяхната икономика. 

Превод от френски: Галя Дачкова, glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!