Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Невежеството не е само български патент. Италианците, които живеят с кредитите на Тройката, искат допитване дали да има нови кредити за Гърция*

Европа коментира гръцкото „не” и оставките на Самарас и Варуфакис

„В условията на демокрация, хората избират своите правителства, и трябва да носят отговорност за избора си” 

Лидерът на  консервативната партия Нова демокрация, Андонис Самарас, подаде оставка след обявяване на резултатите от референдума. Изненадващо призова страните от ЕС да подкрепят Ципрас в  решаване на

патовата ситуация с дълговата криза. Самарас оглавяваше гръцкото правителство в периода  юни 2012 г. – януари 2015 г.  и има собствен принос за задълбочаване на кризата.

Варуфакис, финансов министър от кабинета на СИРИЗА, също подаде оставка.

Цяла Европа е „очи” и „слух” и чака нови известия за развитието на казуса. Резултатът от референдума бе отразен в цяла Европа- политиците и народите реагираха по различен начин.

Официалните медии продължават да поддържат предишната си позиция – Гърция се е самовзривила с отказа си от реформи. Независимите медии виждат в резултата на референдума неуспешен опит на  Тройката кредитори да предизвикат бламиране на кабинета на Ципрас.

Прокрадват се подозрения, че оставката на Варуфакис е следствие неуспеха му да обслужи интересите на големите държави от ЕС, с които е сключил тайна  уговорка за друг резултат от референдума.

Гражданите на Европа отразяват събитието на годината по различен от политиците начин.

Полският народ е чувствителен на тема „евро” и лиши Коморовски от втори президентски мандат, заради намерението му за влизане в еврозоната . Във форумите на полските интернет медии се забелязва засилване на евроскептицизма и обостряне на традиционно негативните чувства към Германия. Поляците по правило влизат с аргументи и познания в публичния дебат, независимо каква позиция защитават, но по отношение на еврозоната са категорично „не”.

Wiadomosci.onet, коментари на читатели:

>  „Приемането на еврото от страна на властите в Полша ще бъде катастрофа за обикновените граждани, не за политиците…За тях няма да има никакви проблеми, а очевидна полза, защото ще им открие нови възможности за манипулация, включително в банковия сектор, осигуряващ допълнителни инструменти за изпразване джобовете на редовите граждани”.

>  „Резултатът от референдума е трагедия за Германия и Франция, но има шанс другите народи да започнат да мислят по чии правила им се налага да живеят. След 5 години на „реформа на строги икономии “ и  нови кредити, някой е изненадан от реакцията на гърците?!”

Унгарски сайтове предлагат друга картина на коментарите – негативните оценки за гърците бележат лек превес над неутралните. Но се усеща, че темата е влязла в полезрението на читателите едва около референдума. Дебатът преминава под знака на спам-престрелки. Спорещите се приканват взаимно да заминат да живеят в Гърция, САЩ, Русия, Китай.

Не ни стана ясно  по каква трансферна линия  въпросните държави попаднаха в темата за референдума, и отминаваме към португалското новинарско пространство.

Португалия  изпитва затруднения с еврото и вече е натрупала значителен външен дълг.

Установяваме, че средностатистическият португалец – интернет коментатор, не знае за тези дългове. Коментарите излъчват спокойствие, като за страна, която не е застрашена и хипотетично от финансови кризи, въпреки че световните експерти отдавана са я поставили в „гърлото” на нов вулкан, сходен с гръцкия. От 640 коментара в сайта G1.globo само около десет показват информираност по темата.

Замисляме се за свободата на медиите и доколко информират населението за истинските проблеми в държавите, какво им спестяват и защо го спестяват.

Насочваме се към Испания, чийто външен дълг се изчислява на $ 1,1 трилиона.

Коментари от сайта Actualidad.rt.  Прилагаме репликите по поста на потребителя Габриел Ерера, тъй като целият дебат /240 мнения/ под статията е насочен към неговото „просветление”.  За пръв път се сблъскваме с подобен феномен във виртуалния разговор – всички срещу един. И за пръв път с толкова финансово и политически компетентни потребители. Невъзможно е да се предаде този уникален дебат, а  той би бил полезен за редица наши анализатори, чиито съвети и експертни мнения спомогнаха държавата ни да се задържи с десетилетия в зоната на здрача.

Габриел Ерера: Тройката трябва да се радва, никой от нас не би искал да плаща за заемите на Гърция… Еврозоната може да бъде спасена, защото вече не трябва да се налага да търпим безотговорните гърци.

-         Габриел Ерера, ти си уникално невеж.

-         Габриел Ерера е Меркел или госпожа Лагард под прикритие.

-         Габриел, хората не са поискали тези заеми, а банките. Целта е задлъжнелите на Тройката държави да бъдат смазани с високите лихви. Тук единствените крадци са банкерите.

-         Моля господин Ерера да ни обясни какво ще се случи с нас, със света, когато Испания обяви дефолт по същите причини- невъзможност да обслужва кредитите си? Когато тръгне същия процес в Италия и Франция, а накрая в Германия, когато Китай доведе до икономически шок САЩ…

-          Държавите-членки на Еврозоната влагат пари в Европейската централна банка, съгласно  договореностите с всяка държава. Тези пари  идват от данъците, плащани от всички граждани на еврозоната. Но ЕЦБ разполага с тях като частно лице, като предоставя помощ на различни държави, преследвайки интереси, които нямат нищо общо с гражданите на ЕС. Оценката на риска се прави от частни компании, а те са същите лешояди, и получават хонорарите за анализите си пак от нашите пари. Мародерството няма край…

Външният дълг на Италия възлиза на $ 1, 4 трилиона. Проверяваме как се коментира гръцкия референдум в италианските сайтове. Влизаме в първия, който излиза в търсачката – Ilpost.it. Порталът предлага обширна статия, проследяваща по минути събитията от вчерашния ден.   Мненията „за” и „против” са 50:50, не се усеща тревога , че и Италия се „пече” на същия огън.  Едно мнение затвърждава убеждението ни, че медийната цензура не е само българско „завоевание”. Съзнателното премълчаване на нелицеприятни факти, за да се избегнат обществени катаклизми и да се осигури комфорт на властта, пораждат скръбни усмивки.

Мнение: „С парите от кредитите са платени заплати и пенсии. Искат повече пари, за да изплащат пак заплати и пенсии. Моля, преди да дадете още един милион евро за Гърция, попитайте гражданите на кредиторите да се изкажат. Демокрацията е не само за тези, които вземат”.

Забележката е уместна. Трябваше да попитат народите на Великобритания, Франция и Германия дали са съгласни с отпускането на заеми за Италия, но потребителят явно не знае, че консумира чужди пари под една или друга форма. А демокрацията е не само за тези, които вземат.

Друго мнение обобщава политическата обстановка във всяка държава, независимо  от нейното име, местоположение и правителство.

„В условията на демокрация, хората избират своите правителства, и трябва да носят отговорност за избора си”.

Простичко казано, но дава отговор на причините, поради които животът  не се случва по очаквания от нас начин. Не сме се научили да носим отговорност за избора си, все още сме на стъпалото да защитаваме своя избор и да критикуваме чуждия, дори да знаем, че в даден момент сме допуснали грешка с кредита на доверие.

Между редовете.сом. / *Стефания Николаева

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!