Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радан Кънев разтревожен от гръцкото ОХI - Оставката на Варуфакис е след остър конфликт с шефа на Еврогрупата

Резултатът от референдума в Гърция е много тревожен за България, коментира в Добрич лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде Дарик.

„В момента пред България и Румъния има огромни възможности. Това са единствените стабилни държави в цяла Югоизточна Европа. Вчерашното решение на гръцкия референдум затвърждава тази позиция. За България този резултат

е лош, защото един изключително важен съсед - и геополитически, и икономически, се дестабилизира. Същевременно ние трябва да сме готови икономически да се възползваме от тази ситуация“, обясни лидерът на ДСБ./blitz.bg/

Десните комунисти за Новия световен ред: Новият Световен Ред е КОМУНИЗЪМ


Източник от ЕС: Оставката на Варуфакис е след остър конфликт с шефа на Еврогрупата

Една от причините за оставката на Варуфакис е остър конфликт с председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Това предаде ТАСС, като се позова на дипломатически източник в Брюксел.

"През последните седмици министър Варуфакис изгради изключително напрегнати отношения с отделни членове на Еврогрупата, на първо място, с председателя Йерун Дийселблум", казва източникът.

Първите искри между тях приплмнали още в началото на февруари. 

„Току-що убихте Тройката”, били думите на ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум към новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, след като последният заявил, че Атина ще спре преговорите с екипа от представители на МВФ-ЕС и ЕЦБ, известен колективно като „Тройката”. Това писа тогава гръцкият вестник „Прото тема”.

„Уау”, бил отговорът в една дума на колоритния гръцки министър, твърдят хора от екипа му пред гръцки медии. Медиите в Гърция разровиха каква точно е била размяната на реплики, след неловкия край на телевизионната изява между двамата.

Според източника от Брюксел, противниците на Варуфакис вярват, че той нарочно е удължил преговорите и постоянно е променял позицията на преговорите, за да направи невъзможно постигането на споразумение до крайния срок.



"При тези обстоятелства е налице липса на доверие към основният гръцки преговарящ, което не е благоприятно за решаване на проблемите на Гърция, след като те отхвърлиха предложенията на кредиторите", обясни източник от европейската мисия в Брюксел.

По-рано днес гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис направи изявление, в което той обяви решението си да се оттегли. Той разкри, че бил информиран, че неговото присъствие на срещите на Еврогрупата било нежелано. "Поради тази причина напускам поста на министър на финансите", обяви Варуфакис. /blitz.bg/

Reuters: Основният кандидат за поста на Янис Варуфакис е заместник-министърът на външните работи Евклид Цакалотос

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!