Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Застрашена ли е финансовата стабилност на Европа?

евро

Резултатът от неделния референдум в Гърция, на който по-голямата част от гражданите гласуваха против условията за споразумение, поставени от кредиторите по дълга на страната, може да застраши финансовата стабилност в Европа. Тази гледна точка се съдържа в публикация в американския вестник "Ню Йорк таймс" (New York Times).

"В неделя гърците дадоха зашеметяващ отпор на европейските лидери, в резултат на историческо гласуване те решително

отхвърлиха условията на споразумението, което предлагаха кредиторите, това може да стане причина за преразглеждане на мястото на Гърция в Европейския съюз, както и да подкопае финансовата стабилност на Европа", се посочва в публикацията.

Според изданието, в светлината на резултата от референдума, "се запазва вероятността кредиторите да си отидат, оставяйки Гърция пред заплахата от фалит, финансов крах и изключване от еврозоната, а в най-лошия случай - и от ЕС".

Освен това, както се отбелязва, сега "залогът е повече от самото членство на Гърция в Европейския съюз, експертите изразяваха най-различни версии за това, какво означават резултатите от гласуването за бъдещето на еврото и за световните финансови пазари".

Вестникът в тази връзка констатира, че в понеделник сутринта азиатските пазари откриха с понижение на котировките. Петролът поевтиня. Окончателните официални резултати от гласуването на неделния референдум в Гърция са: 61,31% от гласувалите избраха да не се съгласят с натиска на Брюксел, от другата страна са 38,69%, които избраха "да". Участието възлиза на 62,5%. /АФП,ТАСС/pik.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!