Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Глобална хипотеза: Каква ще е Европа без Гърция

Ще намалеят надморската височина, пушачите, сватбите, разводите, зехтинът и най-тъжното - прекрасните плажове

Часове преди края на съдбовния референдум в Гърция, прогнозите вече засягат не само конкретния изход от него, но разнищват и хипотези, които най-вероятно няма да се случат, но предизвикват огромен интерес. Факт е, че ако гърците гласуват с "НЕ", както сочат първите прогнозни резултати", това не означава излизане на Гърция от еврозоната

и от ЕС. Анализът, разработен от "Уолстрийт джърнъл" и цитиран от в. "Кориере дела сера", показва в цифри и проценти какъв ще е Старият континент без древна Елада.

Ако Гърция излезе от ЕС, то съюзът ще изгуби 3,2 процента от населението си и 84 процента от православните си християни. Грекзитът ще коства на ЕС 1,8 процента от неговия БВП, но пък БВП на глава от населението в ЕС ще се увеличи с 1,5 процента, а общият дълг в ЕС ще спадне с 3,4 процента.

Гърция е на 7-мо място сред страните от еврозоната по разходи в областта на отбраната. Ако Атина напусне ЕС, то разходите за отбрана в ЕС на глава от населението ще се увеличат с 0,4 процента.

Заради грекзита производството на зехтин в Европа ще намалее с 24,5 процента. В случай на излизане на Гърция от ЕС, то сватбите в съюза ще намалеят с 4,1 процента, а разводите с 2 процента.

Грекзитът ще лиши ЕС от 31,3 процента от европейските крайбрежия. Това се дължи основно на факта, че ЕС ще изгуби 2000 гръцки острова в Егейско море.

Като цяло излизането на Гърция от ЕС ще доведе до намаляване на територията на съюза с 4,6 процента.

Когато Гърция излезе от ЕС, общата надморска височина на съюза ще намалее с 157 метра, предвид факта че гръцкият връх Олимп е висок 2917 метра. Но пък заради грекзитът ЕС ще пуши по-малко, тъй като общият брой на европейските пушачи ще намалее с 4,8 пункта.

По земен е анализът на "Стандарт енд пуърс" как бъркотията в Гърция и ЕС ще се отрази на пазарите в Европа и САЩ? Търговията на европейските пазари в началото на отминаващата седмица тръгна рязко надолу. Но ефектът може да е краткосрочен. S&P Capital IQ публикува 70-годишен исторически анализ на последните пазарни сътресения, който показва, че събития като тези водят до спад в размер на 2,4% на следващия ден за търговия - спад, който се възстановява средно за следващите две седмици. "Гърция представлява по-малко от 2% от БВП на ЕС", каза Сам Стовъл, стратег на "Стандарт енд пуърс".

"Само по себе си, нейното неизпълнение на задълженията или излизане от еврозоната няма да шокира ЕС. ... И все пак, ако кризата с драхмата предизвиква спад на пазара с повече от 10%, което не се е случвало от октомври 2011 г., то това може да е скрита благословия. Както показва историята, предходните пазарни шокове обикновено са се доказали като по-добри възможности за купуване от сигурността, като преди всичко тези събития не са променили драматично хода на глобалния икономически растеж.

Интересна е и прогнозата колко ще струва драхмата, ако Гърция напусне еврозоната и се откаже от еврото. Оценките варират от 340 драхми за долар до 1000 драхми за долар. /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!