Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гърция каза „не“ (ОБЗОР)

МВР на Гърция: Окончателни резултати: 61,31 % от гърците са гласували с „не“ на референдума

Атина. Гръцкият референдум, на който гражданите на страната трябваше да решат дали да се съгласят с условията на международните кредитори на Атина, завърши. Урните бяха закрити, бюлетините обработени, и сега може със сигурност да бъдат обявени резултатите: Гърция каза категорично „не“ на условията,

наложени от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Гръцкото министерство на вътрешните работи публикува официалните резултати, от които стана ясно, че 61,31 % от гражданите на страната са отговорили с „не“ на въпроса „Да бъде ли приет планът за споразумение, представен от ЕК, ЕЦБ и МВФ?“.

След провеждането на референдума гърците се събраха на площад

„Синтагма“ пред сградата на парламента в Атина, за да отпразнуват победата на отрицателния вот. Празничната атмосфера се усещаше навсякъде обаче. Много хора се разхождаха по улиците, развявайки националния флаг. Десетки бяха облечени с оранжеви тениски – цветът, който стана символ на гръцкото „не“ на предложенията на международните кредитори на Атина. В оранжево беше осветен и фонтанът на „Синтагма“, около който се събраха хората.

Някои коментатори побързаха да определят тази „победа“ за „пирова“, предсказвайки катастрофални последици за гръцката икономика, включващи дефолт и изход от еврозоната. Правителството на Ципрас обаче остава повече от оптимистично настроено след вота на гражданите и обеща още от утре да поднови преговорите с Брюксел. 

В Европа обаче не бяха особено радостни. Повечето европейски лидери призоваха вотът на гръцките граждани да бъде уважен, но тревогата и напрежението витаят осезаемо във въздуха. Първи словашкият финансов министър Петер Казимир предупреди, че гръцкото „не“ в резултатите от референдума отварят вратата на Гърция за напускането на еврозоната.

„Кошмарът на архитектите на еврото – че някоя държава може да напусне клуба, изглежда като реалистичен сценарий, след като Гърция гласува с „не“ днес“, написа в социалната мрежа „Туитър“ финансовият министър на Словакия. 

Крайна беше и реакцията на германския вицеканцлер Зигмар Габриел, който коментира, че провеждането на преговори с Гърция за нова спасителна програма в създалата се ситуация е трудно за възприемане. Атина беше поздравена единствено от лидера на испанската партия „Подемос“, който приветства резултатите от гръцкия референдум като „победа за демокрацията“.

Не закъсняха реакциите на европейските институции. Европейската комисия увери, че „уважава вота на гражданите на Гърция“. Още в понеделник сутрин обаче председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще проведе телеконференция с председателя на ЕЦБ Марио Драги и Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата. Последният определи като „изключително печални“ за бъдещето на Гърция резултатите от проведения референдум.

Германският канцлер Ангела Меркел ще отлети за Париж в понеделник, за да обсъди с френския държавен глава Франсоа Оланд резултатите от гръцкия референдум. След телефонен разговор между двамата европейски лидери беше отправено предложение за свикването на извънредна среща на върха на държавите от ЕС. „Ситуацията около Гърция ще бъде разгледана на извънредно заседание на Еврогрупата, но ако то не бъде достатъчно, за да бъде прието решение, ще бъде необходимо да се свика и извънредно заседание на Европейския съвет“, обясниха в Берлин. Малко по-късно председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че държавите от еврозоната ще проведат извънредна среща на върха във вторник, за да обсъдят последиците от резултатите от гръцкия вот. /focus-news.net/

Алексис Ципрас: Правителството на Гърция се връща на масата за преговори още в понеделник

„От утрешния ден Гърция се връща на масата за преговори и водещ приоритет ще бъде възстановяването на банковата система (на страната). На тази етап ще бъде изложен и проблемът (за реструктуриране) на дълга“, обясни министър-председателят на Гърция. /focus-news.net/

Панос Каменос: Гърците показаха силна гражданска позиция и казаха „не“ на шантажа

„Условията, в които се проведе референдумът, бяха безпрецедентни за цивилизованите държави. В резултат от дългогодишните мерки на строги икономии бяха уволнени хиляди служители, а други бяха заплашени от освобождаване от длъжност, но гръцкият народ показа, че не се страхува от шантаж и нашата гражданска позиция е по-силна. Гражданите казаха „не“ на шантажа и „да“ на европейската демокрация“, заяви военния министър в Атина Панос Каменос. /focus-news.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!