Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Политикът и адвокат Антон Сираков: Плевнелиев е един комичен изпълнител на ролята на президент

Антон Сираков е адвокат от началото на т.нар. преход, в който читавите юристи у нас са изправени пред дилемата дали не са сбъркали професията си. Работил е по знакови дела, свързани с популярни лица от журналистиката и политиката. Самият той е създател и лидер на политическа партия „Нова сила”, която не можа да влезе в парламента, но Сираков предпочита това пред някои коалиции. Политикът юрист е човек, който не се бои да изразява смело мнението си. Последните събития в

Гърмен и „Орландовци”, предизборната треска и заплахите над националната ни сигурност поставиха много въпросителни, които той коментира в откровен тон пред репортер на „ШОУ”.
- Г-н Сираков, сред коментарите за протестите в Гърмен и кв. „Орландовци” имаше и такива, че някой организира агитки от български младежи, които са нарочно нахъсани срещу ромите... Циганите пък от своя страна благодариха на правителството, че е защитило

гражданския мир, като не е позволило посегателство върху тях. Какво е вашето мнение за тези събития – вие сте и лидер на партия, която е щяла да се казва „Родолюбие”, доколкото ми е известно?
- Този мит, че става дума за провокации под формата на агитки, организирани нападения и т.н., всъщност има една непочтена цел – да бъдем сплашени, за да не се защитаваме. Защото ако се приеме, че агитките са организирани, това обяснява ли самите явления, които пораждат агитките?! - Това, от което недоволстват протестиращите – незаконното застрояване и т.н.?! Не се ли внушава по този начин едно чувство на безнаказаност?! Докато всъщност тук не става дума за етноси, а за противоправни постъпки. 

- Във връзка с агитките, сред които се заговори и за скинхедс, ще ми отговорите ли защо според вас някои хора свързват партията ви „Нова сила” с неофашистки формации?
- Твърдо заявявам, че подобни активисти, членове и симпатизанти на „Нова сила” няма. 

- Казахте, че незаконното застрояване създава условия и за други видове престъпност. Цветелин Кънчев обаче апелира за амнистия на незаконните постройки...
- Т.е. - нещата да продължават. С присъщата му директност, да не кажа – нахалство, той всъщност казва „Я да си оставите нещата така! Много са си добре!”. Случващото се е изгодно за хора като него. Той живее благодарение на това явление, минава за защитник на етническия мир и благороден посредник между двата етноса, и по този начин си живее, без да се изпотява. 

- Кънчев счита, че зад протестите срещу ромите има „сценаристи” и нарече събитията „генерална репетиция за големия сблъсък”...
- Аз не мога да анализирам мислите му, мен ме интересува фактическото положение, а то от никаква гледна точка - политическа, житейска и битова, не е приемливо. 

Нека да погледнем истината в очите: 

от една страна, циганите са лишени в огромна степен от възможността да преживяват законно, защото бяха ликвидирани много производства, в които беше употребима нискоквалифицирана работна ръка, каквато са те в болшинството си. Да, те имат права на някакви национални традиции, но в тях не влизаше високото образование. Т.е., от една страна, те вече нямат възможност да работят по такъв начин, а от друга – след като непрекъснато сгазват закона, се превръщат в един удобен „екип” от гласоподаватели. Те знаят, че ако нищо не се промени, могат да продължат да извършват престъпления, без да държат наказателна отговорност. Могат да продължават с практиката деца да раждат деца и да се издържат от т.нар. социални помощи. 

Тука трябва да изразя огорчението си от една публикация в „24 часа” под авторството на един от зам. главните редактори на вестника, която ще цитирам по памет: „Циганите не крадат, не просят, не лъжат”. Те нямали субективна умисъл за това, което правят, не различавали собствеността и т.н. Много добре, но ако те не могат да различават всички тези неща, значи някой трябва да им ги „подскаже”. Въпросният журналист предлага циганите да бъдели масово оземлени по начин, подобен на Ленинския декрет за земята, което е смешно. Вие как си представяте циганин земеделец?! Светът такова чудо не е виждал!... Тяхната свободолюбива природа - казвам го без ирония - не им позволява да бъдат уседнали. Те могат да се включат само в един етап от земеделския процес – прибирането на реколтата, и то, вероятно, за лична полза. Не можем да извиняваме с липсата на умисъл кражбата, изнасилването, съжителстването с малолетни и т.н. Независимо кой етнос допуска престъпления, той трябва да бъде съден. В „Нова сила” по никакъв начин не пледираме за една сегрегация на расов принцип, а за равенство пред законите. 

И сега ви връщам към времето - БСП не е най-виновната, но няма как да не се върнем назад във времето и да кажем, че именно БСП раздаваше лицензите за електропреносните дружества. Не изключвам и Соня Кадиева – съпругата на бунтаря Георги Кадиев – и тя има такова. 

- Как гледате на укорите към фейсбук-постинга на полицай Анна Витанова, заради който я заплашиха с уволнение?
- За мен изразът „Ако си хванал малко повече тен, гориш”, не е расистко изказване. И не този израз, а друг е „боднал” нейните шефове-критикари - първото нейно желание, а именно: „Трябва да ни развържат ръцете”. Аз си спомням как през 1992 г. един човек, който тогава беше шеф в дирекцията на МВР в Пазарджик - Арлин Антонов, при подаден сигнал за престъпления срещу личността в махалата, показа как се действа със закононарушители - предупредително и възпитаващо. Влезе с един масивен отряд, изведе от там жените, които бяха обучавани и заставяни да проституират, и една от тях дори беше намерила смъртта си по време на „обучението”, излови виновните. В резултат на всичко това, вместо да бъде даден за пример неговият опит, Антонов беше изтеглен в София на неоперативна длъжност, за да могат престъпленията да продължат. И виждате какви са резултатите. А правилото е едно – спазване на закона от всички – на равна основа. 

- Покрай протестите и разискванията по темата роми и начина им на живот, някои техни лидери твърдят, че на много места циганите не са толерирани и при неплащане им спирали тока и водата в махалите. Вие имате ли такова впечатление? 
- Това просто не е вярно! 

- Възможно ли е да има тогава някаква тайна договореност на високо ниво с енергийните монополисти, че българите си плащат, а пък ромите може да минават метър, защото им плаща някой друг…?
- Кой друг?! – Аз мисля, че им плащат Еми Мариянска, Антон Сираков и останалите български граждани, които са редовни платци. 

Все по-високите цени на тока поемат загубите

Нереално високите цени са точно заради това нереално високи – защото ги „спонсорираме” аз и вие, като си плащаме тока, колкото и високи да са сметките ни. Нужно ли е да припомням, че в този парламент от Кюстендил - моя роден край, насила, с административни разпоредби и в противоречие в Изборния кодекс, беше вкаран като „законотворец” Александър Методиев, наричан гальовно бат` Сали, който крадеше ток от мрежите?! За какво да говорим по-нататък?! Това не е ли знак, че няма значение дали някой е крал ток или не и изобщо престъпвал ли е закона. И шумът от протестите не означава нищо – на тези хора им се казва постоянно: „Вие си продължавайте както досега!”.

- Според някои обаче не е така и дават за пример, че властите били постъпили много жестоко с Цар Киро...
- Аз мисля, че убийството е престъпление за всяка една правосъдна система и трябва да бъде наказвано с цялата строгост на закона. Цар Киро, за който няма съмнение, че години наред е разпространявал алкохолни ментета и е съсипвал здравето и живота на десетки и стотици хора, трябва да носи отговорност дори и само за това. На много години затвор, понеже като големи „хуманисти” премахнахме смъртното наказание. Човек, който не може да обясни собственото си забогатяване, който демонстративно показва пренебрежение към самата правораздавателна система с неприлични жестове – помните го това, да ми каже някой, че несправедливо и строго бил наказан? 

Моля ви!...

- Как според вас ще се извърши реформа в правосъдната ни система, когато очевидно човешкият материал в много случаи се оказва калпав като морал? 
- За човешкия материал се опита да каже нещо Моника Маковей, но тук казаното от нея се прие на нож. И виждате, че правосъдната система в Румъния бележи резултати, а нашата затъва все повече и повече. Някои казват, че успехите в Румъния били „пиар”. Ами, нека и при нас направят един такъв „пиар” - да осъдят поне един от тия, които заслужават, че да му се порадваме!... 

А що се отнася до съдиите, моето мнение е, че един юрист има много поприща, в които да работи, така че не е нужно, когато не става за тази работа, да става съдия и да се разпорежда с човешки съдби. Много съдии у нас не са на мястото си, и това се знае, но очевидно пребиваването им в съда е изгодно някому... 

- Вярвате ли, че сегашният министър на правосъдието Христо Иванов ще реализира реформа?
- Може би ще съм малко пристрастен в отговора на този въпрос, защото 12 години чаках да стана адвокат и 26 съм в този бранш, така че ми е малко чудно как един човек, който е можел много леко да стане адвокат, не е станал такъв. Човек, който трудно може да обясни от какво е преживявал, докато се е водил адвокат, няма да направи съдебна реформа. Той и затова е сложен там – за да не я направи. Друг е въпросът, че съгласно нашата конституция, която също не е безгрешна, министърът на правосъдието почти не може да повлияе на системата и присъствието му е по-скоро церемониално, отколкото оперативно. Той председателства ВСС, но няма право да гласува! Т.е. върши квесторска работа. Същото е и с президента. Друг е въпросът, че Росен Плевнелиев е един комичен изпълнител на ролята на президент. 

- А какво мислите за Патриотичния фронт?
- Че 

той не е нито патриотичен, нито фронт

Мога да се обоснова защо мисля така, но не искам да обиждам интелигентността на читателите. Мога само да кажа, че Валери Симеонов дължи сериозно обяснение преди всичко на онези, които е излъгал – да им обясни в крайна сметка защо подкрепя една правителствена конфигурация, която няма нищо общо като политическо виждане с идеите, които прокламираха. А ако пък счита, че правителството работи по тяхната програма, значи трябва да понесе всички негативи от това управление. Самият Валери Симеонов не е толкова гъвкав, колкото му помага гъвкавостта на Красимир Каракачанов. И ще видите, че когато замирише на следващи избори, те гръмогласно ще се отрекат от сегашното мнозинство. Ако могат да излъжат някого, че не носят отговорност за досегашното си съучастие, значи българите заслужаваме да бъдем лъгани. Късата памет води до дълги страдания. Това е една житейска истина, която често забравяме. 

- Какво е вашето виждане за навлизането на бойна техника на Щатите у нас и изявлението на военния ни министър преди дни, че е очаквал да му съобщят информацията по този въпрос?
- Ами, откровено казано, аз за министър Ненчев мисля, че е министър на козметиката. Самият негов израз, че извънредният пълномощен посланик на САЩ г-жа Марси Рийс „не му е дала такава информация” би трябвало да бъде последван от подаване на оставка, щом като този министър на отбраната чака представител на чужда държава да го информира какво е направила неговата собствена държава. Аз не чух обаче да има и дипломатическа нота, която да последва изявлението на министъра на отбраната на САЩ, който казва, че имали съгласието на четири страни САЩ да разположат военни сили в тях и едната от тях била България. И аз питам: Знае ли министърът на отбраната на САЩ дали наистина България е дала такова съгласие, при положение, че по конституция има само една форма то да бъде получено - решение на Народното събрание за преминаване или дислоциране на чужди войски на територията на България. Според мен такова решение в нашия парламент не е взимано, просто някой е убеден, че каквото пожелаят американците, българските власти ще го приемат. 

Като туземна колониална администрация

И това е много трагично. Защото не говорим за НАТО, а за войски на САЩ, което не е едно и също. 

Що се отнася до НАТО, това е един съюз, в който ние формално членуваме, въпреки че не сме видели от него нищо положително. Навремето ни уверяваха такива като Соломон Паси, че ако се включим на страната на НАТО, ние ще получим даже възможността да си върнем дълга от Ирак, ще участваме във възстановяването на разрушената от Щатите иракска икономика и т.н. Е, не стана нито едното, нито другото – останахме си с разходите и със загуба на български момчета. 

- Като заговорихте за Соломон Паси, вече имаме кандидатура за кмет на столицата от семейство Паси...
- Дали жена му или той, още не е ясно кой от тях двамата ще се кандидатира, но аз питам защо се позволява на тази семейна двойка да си правят толкова евтин пиар?! Никой не ги следи, а още ги охраняват! Сигурно има резон да ги охраняват, разбира се, защото мнозина още не са забравили за Българския Великден и „Майната му на православието!”… 

- Г-н Сираков, направо казано – как се докарахме до тук като страна, като народ?
- Е, помогнаха ни. Но и ние не се съпротивлявахме достатъчно. Мнозина ни внушаваха, че има теория на конспирацията, а в действителност има конспирация. 

Едно интервю на Еми МАРИЯНСКА, blitz.bg

Да не забравяме: САЩ наложиха комунизма на света

Списание „Американски Евреи” от 10-ти септември 1920 година пише: „Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско недоволство, чрез Еврейско планиране, чиято цел е да създаде Нов световен ред...

Как САЩ създадоха КОМУНИЗМА

Защо Западът не разреши да бъдат съдени комунистите [Видео]

Защо САЩ са основните поддръжници на комунизма по света? [Видео]

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!