Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гърция изненада в гръб МВФ

МВФ
Кристиян Лагард

Една мистерия, с която МВФ се сблъсква за втори път този месец: Как и откъде Гърция изрови отдавна забравени (но все пак все още валидни) правила на МВФ, които са сериозен аргумент за избягване на фалит?

Нова информация, получена от AFP, обяснява защо гърците толкова убедено обвиняват МВФ „в криминално поведение“. Съветниците на лявото правителство на Ципрас са изровили инструменти за отлагане на плащания, залегнали още в хартата за създаването на Фонда и нещо повече – вече използвани преди.

Първата част от театралната постановка се разиграла в първите дни на юни, когато Атина трябвало да плати 300 млн. евро на МВФ. Един ден преди крайната дата, 5 юни, Гърция уведомява фонда, че ще се възползва от клауза, позволяваща ѝ да обедини четирите дължими плащания през юни и да плати в края на месеца.

Ръководството на фонда може и да не е чувало за този механизъм, но той съществува и вече използван през 1980 от Замбия, заради високите разходи на транзакция.

Така Гърция обединява плащанията си за юни в едно общо в края на месеца на стойност 1,5 млрд. евро. И във вторник следва второ действие. Кристин Лагард може и да казва, че отсрочка няма да има, но Гърция цитира част G, секция 7, чл.5 от Хартата за създаване на МВФ, където е записано, че „страна може да отложи плащане, за да избегне изключителни трудности“.

И отново в МВФ са изненадани. Тази забравена клауза е използвана само два пъти през 1982 – от Гвиана и Никарагуа.

Сега в МВФ са в трескаво търсене. Има ли други клаузи, които те не помнят, но за които Гърция знае? /vestnikzora.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!