Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ф-35 най-скъпият майтап в авиационната история! Пилот изпитател потвърждава: Ф-35 не може да води въздушен бой

Ф-35

При тренировъчен въздушен бой между Ф-16 и най-новия и модерен изтребител Ф-35 се доказало, че Ф-35 е твърде муден за да прихване противника или да избегне стрелбата, съобщава сайта War is Boring, както и британския Telegraph.

Ф-35 струва на американската армия над 1 трилион долара и е най-скъпото оръжие в историята.

Тренировъчната въздушна битка се провела на 14 януари тази година над Тихия Океан, в близост до ВВС базата Едуардс (намираща се край Лос Анджелес).

Eдиният самолет е бил Ф-35А, един от по-старите модели Ф-35 на американските ВВС, а другият е бил Ф-16Д Блок 40 – изтребителят, който Ф-35 трябва да замени.

Пилотът на Ф-35 е трябвало да маневрира и да се опита да свали по-стария Ф-16, чийто пилот е трябвало да направи

всичко възможно за да се опита да избяга и на свой ред да атакува Ф-35.

Ф-35 е летял “празен” – без оръжия в оръжейния отсег или под крилата и тялото. Ф-16 от своя страна е бил натоварен с два външни горивни резервоара, което давало на модерния самолет далеч по-голямо аеродинамично превъзходство.

Докладът на пилотите след полета показвал, че въпреки, че Ф-16 е бил допълнително утежнен с два външни горивни резервоара, Ф-35 е “губел инициативата при всеки двубой”.

Ф-35 е конструиран да превъзхожда по всяко отношение по-старото четвърто поколение Ф-16, които са били конструирани през 70-те години на 20 век, като новият самолет може да носи своето гориво и въоръжение във вътрешни отсеци. Въпреки това, по време на тренировъчните битки се установило, че има сериозни аеродинамични проблеми, включително ниска скорост на изкачване.

Пилотът на Ф-35 установил, че не може да си върти удобно главата в кабината на самолета.

“Шлемът е твърде голям за пространството в кабината и ми пречи да виждам зад мен”, се казва в неговия доклад.

Това позволявало на Ф-16 да го заобиколи и да застане зад него.

Пилотът на Ф-35 се опитал да прихване Ф-16 с бордовото 25 мм оръдие, но по-малкия като размери Ф-16 е успявал лесно да се изплъзне. Според пилота на Ф-35, самолетът се представял толкова зле, че няма никакви шансове във въздушен бой на близко разстояние (във видимия обсег, когато самолетите са прекалено близо, за да се използват ракети).

Програмата Ф-35 е съвпътствана от многобройни проблеми свързани както със самата конструкция на самолета, така и със самата цена, която продължава да расте.

През април т.н., американския Конгрес научи, че софтуерът на самолета дава фалшиви сигнали от сензорите през 80% от времето, което може да доведе до още сериозни забавяния на програмата.

Пореден дефект на Ф-35 – сензорите дават фалшиви сигнали.

Нов проблем за Ф-35 – бомбите не се побират във вътрешния отсек.

Беше съобщено и, че заради софтуерен “бъг”, самолетът не може да използва своето бордово оръдие, което ще бъде оправено със софтуерен “патч” чак през 2019г.

desinfowar.wordpress.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!