Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Секретни документи на МВФ: Гърция фалира дори ако се съгласи за реформите


Кристиян Лагард

Гърция ще се изправи пред невъзможен за плащане дълг през 2030г, дори ако се съгласи да подпише целия пакет от данъчни и други реформи, които трите основни кредитора на Атина искат от нея. Това се казва в непубликувани досега документи на самите кредитори,съобщава британския Guardian. 

Документите, изготвени от така наречената Тройка, подкрепят аргумента на Гърция, че се нуждае от сериозно облекчаване на дълговете, за да се получи икономическо

възстановяване. Те показват, че дори след 15 годишен ръст, страната ще се изправи пред непогасяем според МВФ дълг.

Документите показват, че по изчисления на МВФ, гръцкият дълг ще бъде 118% от БВП през 2030г, дори да подпише пълния пакет реформи. Това е над изисквания от МВФ таван от 110%. В момента, дългът на страната е 175% и вероятно ще се повиши заради навлизането в рецесия.

Дори при най-добрия сценарий, който включва растеж от 4% годишно през следващите 5 години, нивата на гръцкия дълг ще паднат само до 124% през 2022г. Този сценарий включва също така и приходи в размер на 15 милиарда евро от приватизация, 5 пъти повече от най-вероятния сценарий.

Но въпреки всички сценарии, които предвиждат трета спасителна програма от Тройката – Европейската комисия, Европейската Централна Банка и Международния валутен фонд – Гърция няма шанс да покрие изискванията за редуциране на дълга си “далеч под 110% от БВП до 2022г”, поставени от Еврогрупата на финансовите министри през ноември 2012г.

Според самите кредитори: “Ясно е, че проблемите при преговорите от последните месеци направиха постигането на целите от 2012г невъзможни при който и да е сценарий”

Тези прогнози са от документи, които са били изготвени от МВФ като част от материали, които съставляват “окончателното” предложение изпратено до Гърция миналия петък.

Документите са били получени от немския Süddeutsche Zeitung, след като са били изпратени до всички немски депутати, с очакването сделката да бъде одобрена от немския парламент.

източник: http://www.theguardian.com/
/desinfowar.wordpress.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!