Следвайте "Буднаера" в Телеграм

2,2 милиарда евро даваме за танкове и самолети „Made in USA“

2,2 милиарда евро от общите 8,1 милиарда нов държавен дълг отиват за превъоръжаване на БА. Това е причината толкова да се бърза с вземането на този спорен борч, научи 7plus7.net

Кризата в Украйна умело бе използвана от шефа на НАТО Расмусен да постави остро въпроса за подмяна на авиационния състав на българските ВВС както пред президента, така и пред бившия премиер Пламен Орешарски. Сега тази наболяла за Пентагона тема отново излиза на дневен ред. Кабинетът

Борисов трябва да изпълни повелите на Запада, защото руската техника не е по стандартите на НАТО.

Като основен довод за съвместна покупка на нов тип изтребител с друга държава е посочена икономическата изгода от подобен ход. Този вариант „изплувал“ в разговорите, след като станало ясно, че страната ни няма достатъчно ресурси, за да си позволи нови самолети.

За момента обаче не е ясно колко изтребителя и на каква цена ще бъдат купени. Заявените от Военното министерство възможности са за заделянето на близо 700 млн. лв. за нови самолети. За сравнение поддръжката на летателната годност и ремонтите на старите изтребителите МиГ-29 за удължаване на летателния им ресурс до 2029 г. ще излезе не по-малко от 500 млн. лв.

Решението за стартиране на процедурата за купуване на нови изтребители се очаква да бъде взето през септември, като при евентуална сделка първите самолети ще бъдат доставени в края на 2015 или началото на 2016 година.

Предлагаме на вашето внимание два официални документа, които ясно подчертават необходимостта от закупуването на военна техника от страни, които са различни от Русия

20140407_Doklad_MO_2013

20141009_Natsionalna_programa_2020

Това означава, че основните „играчи“, които имат интерес от провеждането на конкурс – евроконсорциумът EADS (която от началото на годината се трансформира в Airbus Group) с изтребителите „Юрофайтър“, шведската компания СААЛ и Грипен и американската корпорация „Lockheed“ с F-16, остават извън обсега на бъдещето решение, защото самолетите ще бъдат купени при директна междуправителствена сделка с някоя от 28-те страни членки на НАТО.

Все пак американските стари Ф 16 са идеални за нашата армия, смятат от Вашингтон.

Освен всичко въпросните 17 танка Ейбръмс, както и около 80 бронирани машини плюс сервизните бази и 42 самоходни оръдия М42 Дъстър, ще струват на бюджета, по-точно от заема, около 720 милиона лева, те трайно ще останат у нас, за да попълнят арсенала ни от бронирана техника. На по-късен етап, през 2016 година с въпросната колосално сума ще бъдат закупени и немски танкове от серията на Леопард 2А6 с 120 мм подобрено оръдие. Тяхната бройка е 24 единици.

Цялата ни бронирана техника трябва да наброява 350 единици.

Това е заложено в плана на Министерството на отбраната, което официално ще бъде представено за модернизация на войската ни. Това е и причината Кери да настоява за силна България с ново оръжие и стратегия за борба със „Заплахите от Близкия изток и Русия“.

Самият президент е твърд привърженик на това все повече пари от държавния бюджет да отиват за подсигуряване на армията.

Росен Плевнелиев заяви, че осигуряването на парите за отбрана е важно както за Българската армия, за нейните способности и мотивация, така и за международния авторитет на България като надежден съюзник. „Решението в Уелс е категорично“, посочи той и припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2014 г. е взето решение за ненамаляване на парите за отбрана и за тяхното постепенно, плавно увеличаване до 2% от БВП.

„Сигурността струва пари, но свободата и мирът са безценни“, заяви върховният главнокомандващ и отбеляза, че очаква бюджетът на Министерството на отбраната да бъде актуализиран още в рамките на 2015 г.

7plus7.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!