Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държавния департамент на САЩ посочи слабите страни на България

Ромите, корупцията и медийната среда ни куцат

Роми

Ромите, безнаказаната корупция и лошата медийна среда са трите основни критики към България в доклада на Държавния департамент на САЩ за правата на човека по света, съобщи "24 часа".Маргинализирането на ромското малцинство е един от най-неотложните проблеми в областта на човешките права в България, посочва годишният доклад за изминалата 2014-а. На парламентарните избори през октомври в страната ни били спазени основните свободи на словото, но има убедителни

твърдения за купуване на гласове и използване на расистка, ксенофобска и провокативна риторика в предизборната кампания, пише в доклада.

Корупцията продължава да спъва възможностите на управлението. Въпреки че законът предвижда наказателно преследване на корупцията във властта, правителството не го прилага ефективно и служители във всички сфери на управлението често участват в корупционни практики безнаказано.

Сред другите проблеми документът посочва пренаселеността и лошите условия в затворите и центровете за задържане. Установени са също слабости в процедурите и политиките за интегриране на бежанците, големи забавяния в работата на съдебната система, твърдения за злоупотреба с подслушване, религиозна дискриминация и насилие срещу жените, насилие срещу деца, засилващ се антисемитизъм в Интернет.

Съобщава се и за дискриминация срещу членове на малцинствата при наемането на работа и на работното място.
В документа се казва, че продължава влошаването на медийната среда и засилващата се медийна автоцензура в резултат на корпоративен и политически натиск./БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!