Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ислямска държава вече има своя валута

Монетите ще носят символите на групировката и исляма

isis dinar

Групировката "Ислямска държава" (ИД) започна да сече своя собствена валута в окупираните от нея територии в Сирия и Ирак. Новината съобщи в. Telegraph, позовавайки се на опозиционни активисти.

Монетите са златни и се наричат ислямски динар. Изглежда, това е най-скъпата валута в света. Един златен ислямски динар ще се разменя срещу 139 американски долара, обявиха от ИД.

Снимки, публикувани в социалните мрежи и сайтове, приближени на джихадистите, показват серия от златни монети, носещи надписите на групировката. Очаква се новата парична единица съвсем скоро да влезе в обращение.

Още през ноември 2014 г. ИД обяви, че ще въведе своя собствена валута. Така групировката щяла да се отърве от „сатанинската глобална икономическа система“.

Новата валута е базирана на оригиналните динари, използвани за пръв път в Османския халифат през 634 г. Различните монети ще бъдат общо 7 вида – 2 златни, 3 сребърни и 2 медни.

На златните монети има 7 житни класа, което е един от символите на Корана, както и карта на света. Върху тях ще има и надпис на арабски „Ислямска държава – халифат, основан на учението на Пророка“. /economic.bg/