Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сабетай Варсанов: Евреите строят синагоги там, където смятат да живеят и техните правнуци

tv

Възстановяването на синагогата в Одрин е знак на уважение към културното наследство

Сабетай Варсанов е потомък на българка и евреин. Дали защото бащата е бил изключителен човек и авторитет и председател на организацията „Шалом”  или причините са комплексни, но се ориентира към еврейството.  Завършва най-напред техникума по океански риболов, след това ИМТ-Бургас и Икономическия университет във Варна.

17 години е председател на Духовния израелтянски съвет в Бургас, член е  на ръководството на Централния израелтянски духовен съвет в София.  И също като баща си поема ръководството на „Шалом” в Бургас  – вече повече от 2 години e негов председател.

Със Сабетай Варсанов разговарям за еврейския молитвен дом – синагогата. Поводът  – възстановената уникална сграда на синагогата в Одрин, където живее един единствен евреин.

Бургаската синагога е една от най-красивите сгради в града.  Така ли е изглеждала и когато е била действащ молитвен дом?

– Не, има много промени, особено вътре. Действаща беше до 1952 година. Беше много красива… Със син купол на звезди, голям полилей, балкон… Сега е загрозена, дограмата е подменена с метална… Изготвили сме проект, искаме да направим вратата плътна, такава, каквато е била преди. Шестолъчките вече са подменени. 

Sinagoga

Те са дарение от българин, приятел на евреите, Христо Милчев Томов от Ахелой.. Той отиде в София и взе размерите  на звездите от тамошната синагога. Направи ги от специален жълт метал, който не потъмнява.  И сам ги монтира! Стана много красиво, а са спазени и всички изисквания. Синагогата е наш имот, но е дадена под наем. Ако общината се оттегли един ден, ще търсим възможности да възстановим първоначалния й вид.

Съвсем скоро възстановиха синагогата в Одрин. Кажете нещо повече за това събитие.

– Синагогата в Одрин е реставрирана не защото има евреи, а за да бъде  съхранена като уникален архитектурен паметник, да остане във времето… Била е най-голямата синагога не само в Турция, но и на Балканите. Издигната е по модел на храм във Виена, който е унищожен по-късно от нацистите. 

 odrin_syn

Сега  ще бъде музей. Ще показва на местни и туристи, че е там е  имало еврейска диаспора, еврейска култура. Въпреки, че сега в Одрин живее само един евреин, казва се Рифат Митрани. През 1975 година той сам почистил вече недействащата синагога, за да се ожени в нея. Когато се срутили  куполите на сградата, той казал, че това означава край на еврейското наследство в Одрин. За щастие, не се оказал прав.  2,5 милиона долара  отделило турското правителство, за да бъде  възстановена сградата, от която е била останала само фасадата.

sin2 

Близо 5 години отнело строителството. И отвън, и отвътре… Таванът е обсипан със звезди, направени са прекрасни витражи. Самото откриване беше много впечатляващо. Вътре имаше около 1000 души, отвън – също толкова, че и повече… Бяха дошли много  евреи от Истанбул.  Охраната беше повече от сериозна,  районът бе отцепен в радиус от километър.

 sin sega 

Специално за откриването беше дошъл турският  вицепремиер Бюлент Арънч,  вселенския патриарх Вартоломей,  главния равин на Турция, главния имам на Турция… Какво уважение!  Ние също бяхме голяма група, бяхме поканени от консулството на Израел в Турция. Беше истинско преживяване!
Сградата наистина е впечатляваща! Ако ви се отдаде възможност, непременно я вижте!

А колко синагоги има в България?

– Има много синагоги, но две са бижутата – Софийската, която е уникална като архитектурно решение и Бургаската. Строителството и на двете е завършено през 1909 година. Бургаската синагога и сега е много красива, но преди 106 години можем да си представим как се е вписвала в Бургас, в гръцката махала, сред ниските къщички… Евреите строят синагоги там, където смятат да живеят и техните правнуци. Те са намерили добро място и в Бургас, и в София.  Пловдив и Варна също имат, но не толкова величествени. Много е красива синагогата във Видин, но тя е изоставена и е почти само на стени. Надяваме се всички, че централното ръководство в София ще открие процедура за набиране на средства за реставриране на видинската синагога. Макар там да няма много евреи,  тя е паметник и сме длъжни да я съхраним. /alef-bg.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!