Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Топ 10 на най-целебните билки - Класацията на Еньовден

На Еньовден се смята, че билките са с най-силна лечебна сила. "Стандарт" предлага класация на топ 10 на билките, които могат да ви бъдат повече от полезни.

Бъз

Бъзът е смятан за най-силната и универсална българска билка. Изключително богат е на полезни вещества и лекува всевъзможни болежки. 

С лечебна цел се използват всички части от билката бъз – корените, листата, плодовете и цветовете.

Левзея

На пръв поглед приличащата на магарешки бодил левзея е всъщност силно енергизираща билка, която успешно лекува пролетна умора, депресия, полова слабост.

Бял равнец

Билката бял равнец е едно от най-често използваните лечебни растения. Ботаническото наименование на билката (Achillea) се смята, че произхожда от името на гръцкоя герой Ахил.

Някои наричат белия равнец мъжка билка, тъй като в миналото войниците задължително носели със себе си бял равнец заради свойството му да спира вътрешни и външни кръвоизливи и да успокоява болките. Други пък смятат белия равнец за женска билка, защото помага при маточни кръвотечения, менструални болки, менопауза, дисменорея и хиперменорея. Белият равнец има кръвопречистваща сила и е идеално средство за детоксикация на организма.

Белият равнец е наричан „избавление от всички беди" заради вярата в почти магическата му способност да помага там, където сякаш надежда за изцеление няма.

Имел

Имелът подпомага кръвообръщението, полезен е при високо кръвно налягане и предпазва от атеросклероза. В химичния му състав се откриват: витамин С, восъци, смолисти вещества, холин, ацетилхолин, флавоноиди, танини, олеанолова киселина и токсин с белтъчна пририда, наречен вискотоксин.

Маточина

Маточината или т. нар. лимонче е особено полезна билка за хора, изложени на непрекъснат стрес и напрежение. Защото листата с мек лимонов вкус действат успокояващо на нервната система и облекчават породени от напрежение смущения на стомаха и червата.

Съдържа етерично масло, в състава на което влизат ситрал, цитронелол, гераниол, линалол и др. Ясно изразеното седативно действие се дължи именно на цитрала. Освен това в дрогата се откриват тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, 5% дъбилни вещества и захарта стахиоза.

Коприва

Както и брезата, копривата спомага за отделянето на урина. Тя обаче притежава и допълнителен ефект - съдейства за премахване на шлаките, което я прави идеална билка в борбата със затлъстяването. В състава на копривата се откриват редица ценни вещества, полезни за здравето на организма. Известно е, че в 100 г пресни листа от коприва се съдържат около 84 г вода, 2-3 г белтъчини, 3-4 г захари и около 5-6 г разтворими вещества, а също етерично масло, флавоноиди и дъбилни вещества.

Ранилист

Билка, ценена още от хайдутите - ранилист или хайдушка билка. Хайдутите са я ползвали за всичко. Засилва имунната защита, при нервно изтощение и виене на свят, при подагра и жлъчни заболявания. Това, което не се знае е, че в последно време се използва нейното отслабващо действие - за намаляване на излишните килограми при затлъстяване. В България й казват също раковче. Лекува всички белодробни възпаления. Тя е едно от основните имунно укрепващи растения.

Невен


Той е една от старите български билки. Знаем, че мехлем от невен със свинска мас се е ползвал при кожни заболявания, изгаряния. Отвара от невен се пие при стомашно чревни заболявания, гастрити, колити и т. н.

Жълт кантарион

Набран на Еньовден и закачен на дърво, пази нивата от градушка. Слага се в еньовия венец. Жълтият кантарион е стомашно чревно биле, за лечение на нерви. Той е божествена билка. Нарича се още Христова чудотворка, Христова кръв. Не трябва да се плашим, че циганите го берат и може да изчезне. Никой път човекът не може да попречи едно растение да го има или няма върху земята. Аз никога не бера от същото място, където съм брал предишния път, защото обикновено там растат стари билки. Младите растения са с по-голяма сила.

Мак


Макът не се ползва с добро име заради упойващите му свойства, с които много хора злоупотребяват. Но освен опиат, макът е изключително здравословна билка.

Макът, познат още като кадънка и рогатец, е полско растение с незаменими здравословни качества. Съдържа алкалоиди, слузни, смолисти и пектинови вещества, гликозиди, органични киселини.

Макът има силно сънотворно действие, спира кашлицата, помага при обилна менструация и кръвоизливи, тъй като има и кръвоспиращо действие. /myclinic.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!