Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Калина Андролова: ГМО, отровно месо, рак и корпоративен разгул

Преговорите между САЩ и ЕС относно подписването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (наричано за краткост TTIP) се водят при подозрителна секретност, която граничи с абсурд.

Това говори, че договорът за въпросната свободна търговия между САЩ и Европа, съдържа много скандални точки, които ще предизвикат категоричното недоволство на европейските граждани.

Има доста разлики между САЩ и Европа, особено в ограниченията на алчността на корпорациите, които TTIP ще стопи.

В Америка най-важна е печалбата на корпорациите, а чак на второ място – здравето на хората, в Европа все още корпорациите не могат да правят каквото поискат.

Например по данни на британските медии в момента 70% от хранителните продукти в САЩ съдържат генномодифицирани

съставки. Докато ЕС все още не позволява продажбата на храни с ГМО, опасявайки се, че са вредни.

В САЩ използват хормони на растежа при говедата, в Европа това е забранено, поради доказана връзка с рака. Става дума за генетично инженерни хормони, произведени от „Монсанто”.

От 59 био-активни хормони, открити в млякото на американските крави IGF- 1 (инсулино-подобния растежен фактор) се счита за нещо като „клетъчно гориво” за човешкия рак.

Американските фермери отдавна се опитват да вдигнат забраната за хормоните на растежа в ЕС, веднъж вече опитаха чрез Световната търговска организация, но не успяха, ето че TTIP им дава такава възможност.

Европейския пазар ще се наводни с американско говеждо. Както и с колбаси и месни продукти, съдържащи такова месо.

Само ще подчертая, че натискът на САЩ върху Европа да свали забраната за говеждо с хормони беше огромен. Стигна се дотам, че САЩ и Канада наложиха мита и санкции върху 26 страни от ЕС, поставиха ги в т.нар. черен списък (забележете без Великобритания), поради това, че ЕС забранява вноса на говеждо с хормони. Така че номерата със санкциите, които сега се прилагат на Русия, са стара изпитана мярка, дори върху гърба на ЕС... /bnr.bg/