Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Откриха протеин, който поправя сърцето

Учени откриха протеин, който помага на сърцето да се самовъзстановява, пише The Telegraph. Пробивът може да доведе до създаване на нови лекарства за терапия на сърдечни увреждания.

За разлика от други органи, човешкото сърце произвежда малко нови клетки и въпреки това продължава да произвежда милиарди удари с напредването на възрастта. Изследователи от Университета “Джонс Хопкинс” са открили, че протеинът винкулин поддържа функционирането

на сърдечните мускули. “Сърцето е удивително издържлив орган, но такъв, който не регенерира и способността му да изпомпва се влошава с годините”, казва д-р Антони Камарато. “Оказва се, че винкулинът има положителна роля, това е начинът, по който самото тяло забавя износването на един от най-важните органи в процеса на остаряване. Използването на защитните механизми на самото тяло за създаване на терапии би могло да помогне за спиране на процеса на износване на органите, които не регенерират.”

Новите открития за ролята на винкулина биха могли да проправят път към разработване на терапии, който удължават живота на пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност. Около 900 хиляди души само във Великобритания имат сърдечна недостатъчност - състояние, при което сърцето не може да изпомпи кръвта към тялото при необходимото налягане. Това обикновено се случва, когато сърдечният мускул е твърде слаб.

Изследователите са провели серия от експерименти, за да анализират нивата на винкулин в сърдечния мускул на зрели и остаряващи плодови мушици, плъхове и маймуни. И при трите вида нивата на винкулин нарастват с увеличаването на възрастта, което предполага, че нивото на протеина се увеличава, за да поддържа биенето на сърцето. Учените са модифицирали генетично мухи да произвеждат повече винкулин и в резултат тези насекоми са живели 150 процента по-дълго от нормалните мушици. /24chasa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!