Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо да се учим от Виктор Орбан

Георги Марков

В началото на прехода, изпаднали във възторг от раздялата с комунизма,

мечтаехме да станем Швейцария на Балканите.

Миналата година партията на европейските социалисти на свой форум препоръча на Балканите да се възприеме Шведският модел, идея, която бързо ще изоставят, ако следващият им конгрес е не в

Будапеща, а между Ниш и София, за да видят тежката мизерия, мръсните тоалетни, бездомните кучета, неомазаните къщи и трагичната ни обща граница.

Нашите протестъри свалиха летвата и ни предлагат по-реалистичен вариант - да се учим от Румъния, макар и да не е цъфнала. Това ме провокира и аз да предложа челен опит, ако някога решим да се оправяме - този на Унгария, бивша соцстрана, с близки до нашите

територия и население.

В началото на 2010 година маджарите бяха изтръпнали от наближаващата ги „гръцка“ криза и отчаяни от признанието на премиера социалист Дюрчани, че ги е лъгал сутрин, обед и вечер. Затова през май същата година направиха световен рекорд, давайки 68% от мандатите в парламента на Виктор Орбан и неговата десноцентристка партия ФИДЕС. През пролетта на миналата година световният рекорд се повтори - отново 2/3 мнозинство за унгарския премиер, а на местните избори преди 9 месеца партията ФИДЕС получи победа в 20 от 23 административни центъра.

Вижте причините за успеха.

1. В първите 4 години на управление Орбан спази предизборното си обещание и намали цената на тока, газта, водата и сметта с 25% за домакинствата и с 11% - тока за бизнеса. Борбата с монополите бе обявена за национална кауза и за край на колониализма. Приватизацията бе определена като прекомерна в областта на комуналните услуги и днес Унгария изкупува дружествата в енергетиката и водоснабдяването, които са предимно германски и френски. В новия мандат се очаква ново намаляване на цените с 5%.

2. Внушенията на опонентите на реформата, че ще се прогонят чуждите инвеститори, рухнаха. Чуждестранните инвестиции, в това число и от САЩ, само миналата година са увеличени с 22%. Лично премиерът откри завода на „Мерцедес“ в Кечкемет. Възрастният г-н Сузуки подкара заедно с Виктор Орбан новия модел на тази марка в Естергом. Разшириха се заводите на „Ауди“ в Дьор и на „Опел“ по западната граница. Броят на туристите нараства до 23 милиона нощувки миналата година.

3. Орбан обяви край на ерата на банките и спаси близо един милион унгарци от заробващите ги кредити в швейцарски франкове с договори, поставящи промяната на валутния курс изцяло с тежест на клиента. Банките бяха задължени да предоговорят условията и да понесат известни загуби. Днес в страната банките са повече от половината унгарски. Нещо, което възприема и новият полски президент. 4. Отваряне на икономиката на изток - това бе предизборният лозунг на ФИДЕС през 2010 г., и то вече е факт. Китайският премиер публично посочи унгарския си колега за стратегически партньор в Централна Европа. В резултат Китай вече строи влака стрела Будапеща - Белград, както и карго такъв. Тръгна директната авиолиния Пекин - Будапеща четири пъти седмично. В перлата на Дунава има китайска банка, туристически и бизнес офис, а градът е залят от китайски туристи. Индия открива един от най-големите си заводи в унгарския град Дьондьош за автомобилни гуми, който ще даде работа на над 10 000 души. Унгария изнася за Китай годишно 2 милиона патици и над 60 000 тона свинско месо.

5. Страната активизира търговския обмен с Русия. Още през 2009-а Орбан, който изгони съветските войски от Унгария, сподели пред Путин, че не иска да говорят за 1956 г., когато става дума за търговия. В резултат руският пазар е залят с унгарски стоки, като започнем от лекарствата и консервите и стигнем до меса, колбаси, плодове и зеленчуци. Именно Русия инвестира 12 милиарда в построяване на 3-ти и 4-ти блок на атомната централа в ПАКШ, за което в крайна сметка ЕК даде съгласие. Виктор е против санкциите на Европа срещу Русия, оприличавайки ги на ловец, който, отивайки на лов, се е гръмнал в крака.

6. За четири години бяха открити 400 000 нови работни места. Немските фирми са около 6000, а японските - 150. Безработицата, достигнала космически размери при социалистите, е намалена на 7,1%. Инфлацията е най-ниска от 40 години насам. Предсрочно бе изплатен заемът от МВФ в размер на близо 3 милиарда евро и офисът на тази организация бе закрит.

7. Износът за миналата година наближи 100 милиарда евро (най-много за германския пазар), а икономическият растеж за първите четири месеца на тази година е 3,5% - един от най-високите в ЕС.

8. Приета бе нова конституция и намален броят на депутатите на 200 от 386. Престъпленията от комунизма бяха приравнени на тези от фашизма - без давност. За четири години Унгария има нови 600 000 унгарски граждани от 5-те милиона унгарци, живеещи зад граница предимно в съседни страни, с приет закон за двойно гражданство.

9. В областта на спорта бяха построени супермодерни стадиони на „Ференцварош“ и „Дебрецен“, страхотна спортна зала за златните хандбалистки от Дьор, строи се най-големият плувен комплекс в света, на който ще се проведе световното по плуване и водна топка през 2017-а. Страната ще кандидатства официално за домакинство за летните олимпийски игри в 2024 г.

10. За първи път тази есен над 300 000 унгарски деца ще се хранят безплатно по четири пъти на ден в детските градини. Вдигнати бяха заплатите на учителите, детските надбавки, семействата с две и повече деца ползват облекчен данъчен режим.

Със своите радикални реформи през 2012 г. Виктор си навлече гнева на брюкселските бюрократи, много от които бяха засегнати поради връзките си със западните монополи и банки. Днес обаче агенцията на ЕК (Евростат) признава унгарското чудо, а в края на мандата си самият Барозу посети Будапеща, поздравявайки Унгария с успехите, в това число и с очакващите се за периода 2014-2020 г. близо 25 милиарда от еврофондовете.

„Диктаторче“ ли е Виктор Орбан, както закачливо Юнкер нарече унгарския премиер? Орбан е толкова диктатор, колкото Юнкер „велико херцогче“ (репликата е на унгареца). Просто Виктор Орбан счита, че Унгария има национални интереси, които невинаги съвпадат с тези на Запада и на САЩ. „Унгария няма шеф!“, това заяви тази година унгарският премиер пред хиляди сънародници и милиони пред телевизионния екран на националния празник на страната 15 март. И още: „Държа да сме членове на ЕС, защото, ако не сме на вечерята, ще станем част от менюто. Но ние сме подписали договор за съюз, а не за власт и подчинение. Не сме второ качество европейци да ни поучават непрекъснато. Никой няма да ни учи на демокрация, защото, когато единствено унгарците всенародно въстанаха и се биха със съветските танкове през 1956 г., никой не ни помогна и всички гледаха сеир. Брюксел не е царство, откъдето да казват на периферията как да живеем, кого да не каним в дома си и кого да приемаме. Ние сме суверенна държава.“

И за пореден път зазвуча песента по стихове на Шандор Петьофи: „Унгарски Боже, ние се кълнем, че роби няма да умрем.“ /presa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!