Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огромният инвестиционен балон на Китай е на път да се спука

инвестиционен балон на Китай

Инвестиционните балони винаги изглеждат толкова очевидни в ретроспекция. Но когато сте част от тях е много трудно да реагирате преди илюзиите да са рухнали.

Балоните, подобно на хазартните игри, са резултат от подкрепен от завладяващи истории за печалби оптимизъм. Въпреки всичко хората продължават да вярват и дори да залагат парите си на това, че интернет ще промени света, че цените на жилищата ще се покачват вечно, че няма нищо по-ценно от лалетата, пише The MarketWatch.

Сега балонът се надува в Китай. Един пазар, който вече се е сривал. Фондовият индекс Shanghai Composite падна със 70% след октомври 2007 г., от над 6 000 до близо 1 700 пункта.

Сега, седем години по-късно, основният фондов индикатор в Шанхай отново се движи над 5 000 пункта и въпреки рязкото забавяне на темповете на икономически растеж в Китай, продължава стремглаво нагоре. Инвеститорите безрезервно вярват, че китайската централна банка ще

продължи да намалява лихвените нива и че държавата ще пуска в действие нови програми с икономически стимули.

На фона на този оптимизъм, китайското правителство реши да намали ограниченията за чуждестранните инвеститори. Но тази седмица MSCI изненадващо отказа да включи търгуваните в юани компании в индексите си за развиващите се пазари.

А китайските акции изглеждат наистина привлекателно. През последните 12 месеца основният фондов индекс в Шангах скочи със 150%. А други борсови индикатори, където рискът е дори по-голям, като този в Шенжен, нараснаха с над 300%.

В момента в Китай се случва нещо подобно на събитията, станали в САЩ през 2000 г. Китайските инвеститори бягат от потъващия жилищен пазар и влагат парите си в акции.

Темпът на растеж на китайската икономика се забави до 7% през първото тримесечие, най-бавният от 24 години насам, като данните са завишени с 1-2% според Capital Economics.

А близо 85% от търгуваните в Китай компании отчитат по-високи съотношения на цена на акциите към размер на печалбите, отколкото преди предишния фондов срив през 2007 г.

Маржин дългът е огромен. За последната година обемът му нараства петкратно, до около 2 трилиона юана /320 млрд. долара/ или безпрецедентните 8.9% от пазарната капитализация на борсите в Шанхай и Шенжен. Нивото е исторически рекорд и за глобалните пазари.

От януари 2014 до средата на май в Китай са направени 225 първични публични предлагания, като цените на акциите, на излизащите на пазара компании, са се покачвали средно с 418%.

През четирите седмици, след като правителството позволи на инвеститорите да имат повече от една сметка за търговия, частни лица, откриха 12 800 000 нови сметки. Китайските инвеститори на дребно генерират 90% от всички сделки, което също е исторически рекорд.

В същото време редица водещи западни инвестиционни банки от Morgan Stanley до BNP Paribas прогнозират спад на фондовите индекси в Китай. /darikfinance.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!